Hur du får rena, vita, friska tänder

Tandlossning

Tandlossning, även känt som parodontit, är en listig sjukdom som ofta smyger sig på utan tydliga varningssignaler. Det börjar oskyldigt med en mild inflammation i tandköttet, kallad gingivit.

Kvinna med tandlossning

Om obehandlad, kan gingivit utvecklas till parodontit, där skadan blir allvarligare. Tandköttet drar sig tillbaka, tandfästet försvagas och i värsta fall kan detta leda till att tänderna lossnar och faller ut.

Det är av yttersta vikt att upptäcka tecknen på tandlossning tidigt. Regelbunden tandvård och god munhygien är ditt första försvar. Om du märker att ditt tandkött blöder när du borstar tänderna, eller om du upplever tandköttskänslighet och svullnad, är det dags att boka en tid hos tandläkaren.

Dessa kan vara de första varningssignalerna om att något inte står rätt till. Tandläkaren kan vid en undersökning fastställa om du har gingivit eller parodontit och i så fall vilket stadium sjukdomen befinner sig i.

Behandling i tidigt skede kan innebära en enkel rengöring för att ta bort plack och tandsten, medan mer avancerad tandlossning kan kräva djupare ingrepp, såsom rotplaning eller till och med kirurgi.

Kom ihåg att tandlossning inte bara påverkar din munhälsa utan kan ha kopplingar till andra sjukdomar i kroppen, såsom hjärtsjukdomar och diabetes. Genom att ta hand om dina tänder skyddar du inte bara ditt leende utan även din övergripande hälsa.

tand har lossnat

3 olika typer av tandlossning (parodontit)

Det finns olika former av parodontit, och varje form kräver sin specifika uppmärksamhet och behandling.

Kronisk parodontit är den vanligaste formen och utvecklas ofta långsamt över tid. Det kan drabba vem som helst, men är vanligare hos vuxna. Symptomen kan vara subtila, men progressiva.

Aggressiv parodontit utvecklas snabbare och kan leda till snabb tandförlust om den inte behandlas omgående. Denna form kan uppstå hos individer som annars är friska och ofta i yngre ålder.

Parodontit som en manifestation av systemiska sjukdomar är när tandlossning är associerad med andra medicinska tillstånd som diabetes, hjärtsjukdomar och reumatiska sjukdomar. Det är viktigt att hantera den underliggande sjukdomen samtidigt som man behandlar parodontit.

Behandlingen av parodontit kan variera beroende på sjukdomens svårighetsgrad. I de tidiga stadierna kan det räcka med noggrann rengöring och uppföljning av tandläkare eller tandhygienist. I mer avancerade fall kan kirurgiska ingrepp vara nödvändiga för att återställa förlorad vävnad och förbättra tandens fäste.

7 varningstecken att hålla kolla på

blödande tandkött kan vara tecken på begynnande parodontit
 • Blödande tandkött: Ett av de första tecknen på problem är blödning vid tandborstning eller tandtrådsanvändning. Även mild blödning bör tas på allvar.
 • Rött och svullet tandkött: Hälsosamt tandkött är fast och blekrosa. Om ditt tandkött är rött, svullet eller ömt, kan det vara tecken på inflammation.
 • Tillbakadraget tandkött: Det kan se ut som att dina tänder har blivit längre när tandköttet drar sig tillbaka och blottar mer av tanden.
 • Dålig andedräkt eller smak i munnen: Konstant dålig andedräkt eller en dålig smak i munnen kan vara ett tecken på att skadliga bakterier finns i munnen.
 • Lösa tänder: Om tänderna känns lösa eller om passformen för din protes har förändrats, kan det vara ett symptom på att tandlossningen har fortskridit.
 • Pusliknande vätska från tandköttet: Detta kan vara ett tecken på en infektion som kräver omedelbar uppmärksamhet.
 • Förändringar i bettet: Om dina tänder inte längre passar ihop när du biter ihop, kan det vara ett tecken på att tandlossningen påverkar stödet för dina tänder.

Bästa metoderna för att undvika tandlossning

regelbundna besök hos tandläkaren viktigt

Att stoppa tandlossning kräver en kombination av professionell tandvård och goda dagliga munvårdsrutiner. Här är några av de mest effektiva metoderna för att förebygga och behandla tandlossning:

 • Regelbunden professionell rengöring: Besök din tandläkare eller tandhygienist regelbundet för att ta bort plack och tandsten som du inte kan ta bort med tandborstning och tandtråd hemma.
 • Rätt teknik för tandborstning och tandtrådsanvändning: Lär dig korrekt teknik för att borsta tänderna och använda tandtråd för att effektivt ta bort plack utan att skada tandköttet.
 • Rökstopp: Rökning är en av de största riskfaktorerna för utveckling av tandlossning. Att sluta röka kan avsevärt förbättra din munhälsa.
 • Balanserad kost: En näringsrik kost som är låg på socker och hög på vitaminer och mineraler kan hjälpa till att hålla ditt tandkött friskt.
 • Kontroll av underliggande sjukdomar: Sjukdomar som diabetes kan öka risken för tandlossning. Att ha kontroll över sådana tillstånd kan minska risken för munhälsoproblem.
 • Användning av munskölj: Vissa munsköljmedel som innehåller antibakteriella ingredienser kan hjälpa till att minska plack och inflammation i tandköttet.
 • Stresshantering: Stress kan påverka din förmåga att upprätthålla god munhygien och kan även påverka din kropps förmåga att bekämpa infektioner, inklusive de som orsakar tandlossning.

Behandlingar hos tandläkaren när du lider av parodontit

Om tandlossningen har utvecklats, kan din tandläkare rekommendera behandlingar som:

 • Djuprengöring (scaling och rotplaning): Detta är en icke-kirurgisk procedur där tandläkaren tar bort plack och tandsten från under tandköttet och jämnar ut rotytorna för att underlätta läkning och rengöring.
 • Mediciner: Antibiotika och andra mediciner kan användas för att kontrollera infektionen och inflammationen.
 • Kirurgi: I avancerade fall kan det vara nödvändigt med kirurgiska ingrepp för att återställa förlorat tandkött eller ben.
tar bort tandsten

Tandlossning och diabetes

Sambandet mellan tandlossning och diabetes är starkt och ömsesidigt, vilket innebär att inte bara kan diabetes leda till ökad risk för tandlossning, utan allvarlig tandlossning kan också förvärra diabetes. Det är därför det är extra viktigt för personer med diabetes att vara uppmärksamma på sin munhälsa.

Hur påverkar diabetes tandlossningen?

Diabetes kan påverka kroppens förmåga att bekämpa infektioner, vilket inkluderar de som påverkar tandköttet. Höga blodsockernivåer kan leda till att mer socker finns i saliven, vilket kan bidra till plackbildning.

Dessutom kan diabetes minska blodflödet till tandköttet, vilket försämrar dess förmåga att läka och därmed ökar risken för inflammation och tandlossning.

Hur påverkar tandlossning diabetes?

Tandlossning kan påverka blodsockerkontrollen och göra det svårare att hantera diabetes. Infektioner i tandköttet kan öka kroppens insulinresistens och därmed påverka blodsockernivåerna. Det är därför viktigt att behandla tandlossning snabbt och effektivt för att hjälpa till att kontrollera diabetes.

Rökning och tandlossning

Rökning påverkar kroppens immunförsvar negativt, vilket gör det svårare för kroppen att bekämpa infektioner, inklusive de som orsakar tandlossning.

Nikotinet i cigaretter orsakar en sammandragning av blodkärlen, vilket minskar blodflödet till tandköttet. Detta kan leda till en försämrad förmåga att läka och återuppbygga vävnader, inklusive de som stödjer tänderna.

rökare som tappat många tänder

Rökare tenderar att ha mer plack och tandsten än icke-rökare, vilket är de främsta orsakerna till tandlossning. Tandstenen skapar en skyddad miljö där bakterier kan frodas och orsaka inflammation i tandköttet.

Rökning kan maskera blödning i tandköttet, vilket är ett tidigt tecken på tandlossning. Detta kan leda till att rökare inte söker tandvård i tid, eftersom de inte märker de varningssignaler som icke-rökare kanske gör.

Att sluta röka är en av de mest effektiva åtgärderna en person kan vidta för att minska risken för tandlossning och förbättra resultatet av tandlossningsbehandling. Det är aldrig för sent att sluta röka, och fördelarna med att sluta börjar nästan omedelbart, vilket förbättrar munhälsan och den allmänna hälsan avsevärt.

10 Kommentarer

 1. Jan

  Kan man ”laga” en tand som lossnat och sätta tillbaka den?

  • TandUpplysningen

   Ja, men det beror givetvis på hur pass skadad den tappade tanden är. Ibland räcker det med lite plastfyllning, ibland behövs en porslinsfasad, och ibland är den helt enkelt för trasig för att kunna repareras. Då ersätter tandläkaren den med en konstgjord tand.

 2. Eric

  På mina övre framtänder har tandköttet krupit upp och blottar en del av tandhalsen och i sin tur har det växt ner mellan tänderna en bit. På mina nedre tänder har tandköttet också växt upp mellan tänderna. Kan jag få ner det igen?

  • TandUpplysningen

   Hej Eric!
   Det låter som att du lider av blottade tandhalsar. I så fall kan man behandla detta genom att lägga på en kompositfyllning, antingen i tandens eller tandköttets färg. Var noga med att använda tandkräm och/eller munskölj med fluor, då detta stärker upp din emalj.
   Tack för din fråga!

 3. Robert

  Hej Tandupplysningen! Jag har tandlossning sedan en tid och använder regelbundet munskölj. Eftersom mina tänder blir mycket missfärgade rekommenderade min tandhygienist mig att testa en nyttiga bakterier, BioGaia ProDentis. Vet ni mer om vad detta är?

  • TandUpplysningen

   Hej Robert!
   Denna typ av produkt är avsedd att användas vid inflammatoriska tandsjukdomar, då bakteriefloran i munhålan ofta är förändrad. Med andra ord är det antagligen pga din tandlossning du blivit rekommenderad just dessa sugtabletter, och inte pga dina missfärgningar. Vad gäller produktens kvalitet bör du kunna lita på din tandläkares rekommendationer!
   Tack för din fråga!

 4. Erika

  Min ena visdomstand är lös, inte mycket. Jag har inget svullet/blödande tandkött, inte slått i den vad jag kan minnas.Jag har muntorrhet pg.a medicin, kan det vara därför? Vilka åtgärder kan man göra? Kan den växa fast igen?

  • TandUpplysningen

   Hej Erika!
   Visdomständer i överkäken har generellt lättare att lossna än övriga tänder i munnen. Det beror på att käkbenet där inte är lika hårt som det i underkäken. Eventuellt kan tanden behövas dras ut – rådfråga därför din tandläkare om saken.
   Lycka till!

 5. lutfi

  Hej jag har nu haft en konstigt ljud när jag pressar mina framtänder (lateral incisior) efter att jag har ätit och pressar de med tungan så hörs det som ett klick sen om jag presar båkat hörs de som klick hade 1 tand nu är de 2 tänder men när jag borstar mina tänder och använder tandtråd så går de bort men kommer så fort tillbaka efter att jag har ätit har haft de nu i 1 vecka

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Vad jag förstår på dina senare kommentarer har besvären blivit värre. Detta tycker jag är ett tecken som borde undersökas av en tandläkare – även om inget till en början syntes på röntgen kan detta vara ett tecken på begynnande tandlossning. Fortsätt definitivt med din goda tandhygien, men gå också och kolla upp saken. Beskriv din oro och dina symptom, så får du förhoppningsvis en professionnell bedömning av dina tänders aktuella skick.
   Lycka till!