Hur du får rena, vita, friska tänder

Tandlossning

Tandlossning börjar som en inflammation i tandens fäste, gingivit, som kan uppstå om man inte sköter sina tänder ordentligt. Då bildas ett litet mellanrum mellan tandkött och tand, där det är fritt fram för bakterier att vandra in och skada rothinna och käkben.

Ju längre tiden går desto mer lös blir tanden, och till sist lossnar den. Tandlossning kallas också för parodontit.

Kvinna med tandlossning

Ett tidigt symptom på att tandlossning kan vara på gång är att tandköttet blöder när man borstar tänderna, vilket sker när det har bildats plack.

Ser man då till att bli lite flitigare med tandtrådsanvändningen kan man mota Olle i grind och undvika att tanden faktiskt lossnar. Tandläkaren kan, genom att ta bort bakteriell tandsten, hjälpa till med att få placken att försvinna.

Skulle varken en förbättrad munhygien eller borttagande av tandsten få ner inflammationen, kan man behöva operera. Då öppnar tandläkaren upp en bit av tandköttet, för att kunna komma åt och rengöra tandroten. Därefter sys det hela ihop igen, och får läka 1-2 veckor innan stygnen tas bort.

Faktorer som ökar risken för tandköttsinflammation och tandlossning är graviditet, rökning, stress och, sist men inte minst, en försummad munhygien. Man bör uppsöka tandvård om man upptäcker tandsten, har en lös tand eller ett ömt tandkött som lätt börjar blöda.

Tandlossning, snus och rökning

Det har förekommit misstankar och teorier om att snus skulle orsaka tandlossning. En svensk forskargrupp vid Karlstads Universitet ledd av forskaren Seppo Wickholm säger sig inte hitta något samband som kan styrkas statistiskt.

Däremot är det tydligt att rökare löper en avsevärt större risk att drabbas av parodontit. Så mycket som 3-6 ggr så hög risk jämfört med icke-rökare.

11 Kommentarer

  1. Jan

    Kan man ”laga” en tand som lossnat och sätta tillbaka den?

    • TandUpplysningen

      Ja, men det beror givetvis på hur pass skadad den tappade tanden är. Ibland räcker det med lite plastfyllning, ibland behövs en porslinsfasad, och ibland är den helt enkelt för trasig för att kunna repareras. Då ersätter tandläkaren den med en konstgjord tand.

  2. Eric

    På mina övre framtänder har tandköttet krupit upp och blottar en del av tandhalsen och i sin tur har det växt ner mellan tänderna en bit. På mina nedre tänder har tandköttet också växt upp mellan tänderna. Kan jag få ner det igen?

    • TandUpplysningen

      Hej Eric!
      Det låter som att du lider av blottade tandhalsar. I så fall kan man behandla detta genom att lägga på en kompositfyllning, antingen i tandens eller tandköttets färg. Var noga med att använda tandkräm och/eller munskölj med fluor, då detta stärker upp din emalj.
      Tack för din fråga!

  3. Robert

    Hej Tandupplysningen! Jag har tandlossning sedan en tid och använder regelbundet munskölj. Eftersom mina tänder blir mycket missfärgade rekommenderade min tandhygienist mig att testa en nyttiga bakterier, BioGaia ProDentis. Vet ni mer om vad detta är?

    • TandUpplysningen

      Hej Robert!
      Denna typ av produkt är avsedd att användas vid inflammatoriska tandsjukdomar, då bakteriefloran i munhålan ofta är förändrad. Med andra ord är det antagligen pga din tandlossning du blivit rekommenderad just dessa sugtabletter, och inte pga dina missfärgningar. Vad gäller produktens kvalitet bör du kunna lita på din tandläkares rekommendationer!
      Tack för din fråga!

  4. Erika

    Min ena visdomstand är lös, inte mycket. Jag har inget svullet/blödande tandkött, inte slått i den vad jag kan minnas.Jag har muntorrhet pg.a medicin, kan det vara därför? Vilka åtgärder kan man göra? Kan den växa fast igen?

    • TandUpplysningen

      Hej Erika!
      Visdomständer i överkäken har generellt lättare att lossna än övriga tänder i munnen. Det beror på att käkbenet där inte är lika hårt som det i underkäken. Eventuellt kan tanden behövas dras ut – rådfråga därför din tandläkare om saken.
      Lycka till!

  5. lutfi

    Hej jag har nu haft en konstigt ljud när jag pressar mina framtänder (lateral incisior) efter att jag har ätit och pressar de med tungan så hörs det som ett klick sen om jag presar båkat hörs de som klick hade 1 tand nu är de 2 tänder men när jag borstar mina tänder och använder tandtråd så går de bort men kommer så fort tillbaka efter att jag har ätit har haft de nu i 1 vecka

    • TandUpplysningen

      Hej!
      Tack för din fråga. Vad jag förstår på dina senare kommentarer har besvären blivit värre. Detta tycker jag är ett tecken som borde undersökas av en tandläkare – även om inget till en början syntes på röntgen kan detta vara ett tecken på begynnande tandlossning. Fortsätt definitivt med din goda tandhygien, men gå också och kolla upp saken. Beskriv din oro och dina symptom, så får du förhoppningsvis en professionnell bedömning av dina tänders aktuella skick.
      Lycka till!

  6. ingrid

    hej, hur ska jag få min dotter att borsta tänderna? hon är 22 år