Hur du får rena, vita, friska tänder

Hål i tänderna – vad innebär det?

När man får i sig socker börjar en viss sorts munbakterier att tillverka en frätande syra. Denna gör långsamt ett ”hål” i den hårda emaljen, och tar sig därefter desto snabbare in till den nerv- och kärlrika pulpan.

När detta smärtkänsliga område blir invaderat av bakterier får man tandvärk. Om ingenting görs åt saken kan man dessutom få såväl svullnad som infektioner i käken.

Hål i tand

Så förebygger du karies

Hål uppträder oftast på de ställen i munnen som är svåra att hålla rent med vanlig tandborstning. Tandläkaren brukar ofta rekommendera att man förutom tandborste också använder sig av tandtråd eller mellanrumstandborstar. Många av tänderna sitter så tätt att tandborsten inte kan tränga in mellan tänderna.

Söta mellanmål ska undvikas och sura drycker precis före tandborstning likaså. Att dricka juice till frukost och sen borsta tänderna direkt är inte att rekommendera då det sliter på emaljen extra hårt.

En liten skada kan läkas av saliven. Lider man av muntorrhet ökar risken för att skadorna växer sig större. Då är det extra viktigt att ha god munhygien eller försöka komma tillrätta med muntorrheten, som kan bero på något du kan åtgärda.

Tidiga tecken på karies

Tidig karies visar sig ofta som en vit beläggning på framtänderna. Det är vanligtvis inte förrän hålet har blivit så pass djupt att det isar i tanden, som man faktiskt känner av sin karies. Symptom som tandvärk kan innebära att skadan redan är skedd.

För att få bukt med sin karies bör man gå till tandläkaren, som beroende på hur långt processen har gått vidtar olika åtgärder. Är det ett mindre bakterieangrepp kan det räcka med att man förbättrar sin munhygien, med hjälp av tandborstning och tandtråd samt extra fluor.

Har det gått lite längre kan man behöva borra för att ta bort tandens nedbrutna delar, och sedan fylla igen hålet med till exempel guld eller porslin (amalgam är numera förbjudet). I värsta fall kan tandläkaren vara tvungen att dra ut hela tanden.

3 Kommentarer

 1. Isabelle

  Är karies samma sak som att ha hål i tanden, om det har gått riktigt långt?

  • TandUpplysningen

   Det stämmer. Karies är namnet på den tandsjukdom, som leder till att emaljen på tandens yta börjar lösas upp. Om denna process får fortlöpa bildas så småningom ett hål, där sedan bakterier gärna tar sig in mot tandnerven.

 2. Berit Fekete

  Jag har blivit rekommenderad skalfasader på två av framtränderna i överkäken eftersom tänderna bedöms som ganska tunna/sköra av min nya tandläkare. Min gamla tandläkare som gick i pension förra året, och som jag varit patient hos i 35 år, nämnde aldrig detta ”behov”. Utöver stor kostnad förstås, är jag mest rädd för ingreppet, dvs borrning i tänderna. Alltså skulle jag ”osett” vilja försöka få en s.k. second opinion. Stort tack på förhand.