Hur du får rena, vita, friska tänder

God munhygien

En god munhygien och tandhälsa vilar på 3 grundstenar: tandborstning, diet och fluorintag. Det är viktigt att borsta tänderna ordentligt och regelbundet, det är också viktigt att munnen sköljs med fluor på ett eller annat sätt. Samtidigt är det också viktigt att man hjälper tänderna på traven genom att äta rätt.

Vad vi äter påverkar munhygien och tandhälsa

Tandborstning

Borsta tänderna bör man göra varje morgon och kväll, med rätt teknik. Själva borsten ska vara tillräckligt rörlig för att kunna nå längst in i munnen, och inte vara för sliten.

Hur ofta man behöver byta tandborste beror naturligtvis på hur mycket ens borstningsteknik sliter på den, men generellt sett byter många allt för sällan. Ett riktmärke är att skaffa en ny varannan till var tredje månad.

När man borstar ska man tänka på att inte trycka för hårt med borsten – detta kan göra att det inte blir riktigt rent och tom orsaka ilningar i tänderna. För att få bort bakteriehinnan (placken) över tand och tandkött ska man gnugga lätt med små rörelser, tand för tand och över hela tandköttet.

Munskölj, tandtråd och andra redskap

Tandkräm, munskölj och tandtråd kompletterar en god munvårdsrutin. Tandkräm och munskölj tillför fluor, som förstärker emaljen och är bakteriedödande. Tandtråd gör helt enkelt extra rent ifrån plack, och kan även den innehålla fluor.

Dina matvanor påverkar tänderna

Varje gång man äter startar ett syraangrepp mot tänderna. Det är salivens uppgift att neutralisera syran och därmed skydda tänderna, men äter man för ofta finns det risk för att saliven inte hinner med. Då kan man få karies. Därför är det viktigt att inte äta alltför ofta, utan sikta på att ha regelbundna måltider.

Sockerrik föda ökar risken för såväl karies som frätskador på tänderna och bör därför undvikas. För att stärka sitt försvar ytterligare kan man istället äta fiberrik mat, som genom att sätta tänderna i arbete boostar salivproduktionen.

8 Kommentarer

 1. Christian

  Hej! Jag undrar om det är dåligt att borsta tänderna för mycket? /Christian

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   admin

   Christian: Det ligger såklart nära till hands att tro, att ju mer man borstar sina tänder desto bättre. Tyvärr ligger det inte riktigt till så – man kan faktiskt borsta tänderna för mycket.

   Det bästa är att följa riktlinjerna om att bara borsta tänderna morgon och kväll, och istället använda tandtråd samt eventuellt fluortabletter efter varje måltid. Självklart är det ingen katastrof om man någon gång då och då borstar tre gånger på en dag, men det är om det sker dagligen som man kan få problem.

   Orsaken är att den skyddande emaljen utsätts för slitage vid för frekvent eller ihärdigt borstande. Om du använder en hård borste eller kraftfull borstteknik kan detta dessutom slita på tandköttet, exponera dentinet och leda till känsliga tänder. Då kan man uppleva skarpa ilningar och en värkande smärta. För att minska känsligheten finns det speciella tandkrämer och borstar att köpa, men nog så viktigt är det såklart att ändra på den borstteknik som gav upphov till problemen.

 2. Susanne

  Kan det vars skadligt för tänderna att borsta för ofta? jag brukar borsta 3-4 ggr om dagen.

  • TandUpplysningen

   Att borsta sina tänder är inte alltid av godo – det kan faktiskt slita på dem om man gör det för ofta. Detta beror givetvis på hur hårt och hur länge du borstar vid varje tillfälle, men för att vara på den säkra sidan: följ rekommendationerna om 2 ggr dagligen!

 3. Hans

  Hur ofta bör jag använda tandtråd? Räcker det med någon gång ibland eller krävs det att jag gör det varje dag för att det ska hjälpa?

  • TandUpplysningen

   Risken för karies mm minskar om du använder tandtråd dagligen. Då får du bort mer matrester än vad enbart tandborstning lyckas med. Hitta en tandtråd som passar dig och förvara paketet bredvid tandborsten, så gör du det snart av bara farten!

 4. amall salim

  Hej

  Jag har problem med mitt tandkött är inflammerat och jag har även dalig andedräkt jag kan känna av de konstant … vad bör jag göra räcker de med att jag borstar tänderna morgon och kväll och tandtrad varje dag,, har hört att salvia är väldigt bra för tandköttet att de stärker tandköttet stämmer de?? oerhört tacksam för snabbt svar….

  • TandUpplysningen

   Hej Amall!
   Tandborstning och tandtråd är en bra början, men du kan även ta en titt på din allmänna kosthållning. Äter du mycket vitlök och andra starka kryddor? Röker eller snusar du? Småäter du mycket under dagen? Salvia har mycket riktigt ett rykte om sig att stärka tandköttet och göra tänderna vitare – dock bör man inte sätta all sin tillit till naturmetoder av detta slag, utan snarare testa det som ett komplement.
   Lycka till!