Hur du får rena, vita, friska tänder

Tandblekning hos tandläkare

Vissa som vill bleka sina tänder upplever att det känns tryggare att göra det hos en tandläkare. Hos tandläkaren används, precis som vid blekning i hemmet, en gel med väteperoxid, men här är den mer koncentrerad och kombineras dessutom med belysning av en lågenergilampa eller laser för att påskynda processen. Den uppvärmning som fås av laserljuset kan ibland orsaka ilningar i tänderna, som dock går över inom ett par dagar.

Air Flow-tandblekning

Utöver detta finns det en metod vid namn Air Flow, som även den utförs på klinik. Den är både enklare och billigare, men fungerar  å andra sidan inte på tänder som är riktigt missfärgade. Air Flow-metoden innebär att tänderna rengörs med hjälp av en luftstråle blandad med bikarbonat och vatten. Skulle man inte vara helt nöjd med resultatet går behandlingen bra att göra om. Att bleka sina tänder på klinik brukar i allmänhet bara ta någon timme.

Vad kostar tandblekning hos tandläkare?

Dessa behandlingar kostar vanligtvis mellan 3 000 – 6 000 kronor, men då får man också en slags skyddande massa runt tänderna vilket är en fördel om man har skador efter tandborstning eller liknande.

Man får själv välja om man vill låta tandläkaren utföra hela blekningen, eller om man bara vill låta göra en speciellt formgjuten skena för att sedan köpa blekmedel och göra resten på egen hand.

Bestämmer man sig för det förstnämnda tar tandläkaren hänsyn till en rad olika saker när han / hon tar fram den blekande väteperoxidgelen. Blandningen anpassas bland annat efter hur pass missfärgade tänderna är och vilket grundskick de har.

Eftersom gelen blandas fram utifrån var och ens individuella förutsättningar blir resultatet av blekningen oftast mycket naturligt och fint. Ytterligare en fördel med att bleka sina tänder hos en professionell är att man kan få sina tänder isolerade på ett sådant sätt att man slipper få blekmedel på tunga och tandkött.

Hur vita blir tänderna?

Både vid tandblekning i hemmet och på kliniken är det viktigt att börja med en kontroll hos tandläkaren för att se att man inte har skadade tänder. Det kan till och med visa sig att de missfärgningar man har bara är av en ytlig typ, orsakade av exempelvis mat och dryck. I så fall kan det räcka med att tandhygienisten putsar bort dem, och ”riktig” tandblekning blir överflödig.

Skulle dock missfärgningarna vara djupare än så, är blekning det alternativ som ger bäst resultat. Exakt hur vita tänderna blir efter behandlingen beror på en rad faktorer.

Där till hör tändernas naturliga grundfärg, hur länge missfärgningarna har funnits där, blekmedlets kvalitet samt hur länge man låter det sitta i. Har man sedan tidigare lagningar på tänderna ska man vara medveten om att de aktiva ämnena i den gel som används inte kommer att verka på dem.

Man kan alltså få skillnader i färgnyans på lagade och olagade tänder. För att slippa detta kan man först bleka sina tänder, och efteråt göra om de lagningar man har i samma nyans som tänderna.

Resultatet från tandblekningen håller mellan 2-5 år, sedan är det dags att förnya behandlingen om man önskar bevara den vita färgen. Även om man har behandlat med laser i syfte att bleka, så slutar ju inte tänderna att missfärgas.

Emaljen utsätts fortfarande för dagligt slitage, och hur snabbt en tand missfärgas beror på grundkvaliteten i des struktur. Ett gott, allmängiltigt råd är dock att undvika ämnen som färgar emaljen extra mycket.

Sådana ämnen finns bland annat i kaffe, rödvin och nikotin. Kort sagt, hur mycket valuta man ska få för pengarna när det gäller tandblekning beror till stor del på hur bra man sköter om sina tänder överlag.

Tack till AquaDental tandblekning för hjälp med information.

7 Kommentarer

 1. Fabian

  Räknas tandblekning alltid till kosmetisk tandvård eller finns det situationer när man kan få blekningen ”betald”?

  • TandUpplysningen

   Hej! Enligt de uppgifter vi har kunnat hitta räknas tandblekning alltid som en kosmetisk behandling, och berättigar därmed inte till bidrag.

 2. Ayub Sderberg

  Tack för denna mycket informativa inlägg. Jag lärde mig mycket av dig, och jag vet att detta är av stor hjälp inte bara för mig utan för alla människor samt.

  Jag upplevde också att gå till tandläkaren och hade mina tänder vit. Det är verkligen en självhjälp eftersom jag fick förtroende från det.

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Tack Ayub för din feedback. Det är värdefullt för oss här på sidan att veta att vårt arbete kommer till nytta för er läsare!

 3. Ingrid

  Hej! Tack för en bra sida. Jag har blekt tänderna hos tandläkaren en gång och har alltså skenor hemma. Jag undrar om det är skadligt för tänderna att bleka dem många gånger?

  • TandUpplysningen

   Hej Ingrid!
   Tack för din fråga. Om du har kvar dina skenor kan du använda dem flera gånger för att fräscha upp tänderna, men du bör i så fall köpa ny blekgelé. Att bleka tänderna för många gånger är dock inte att rekommendera – det kan slita på emaljen och du kan få ett genomskinligt eller missfärgat utseende på dina tänder. Det kan med andra ord bli för mycket av det goda.
   Lycka till!

 4. Anja Luft

  Hej,
  Jag är orolig att min emalj kan bli påverkad av att jag bleker tänderna med natriumbikarbonat. Jag har köpt min tandblekning hos Dentaway. De har rekommenderat mig att använda hela sprutan, vilket innebär att jag har under 2-3 veckors tid blekt tänderna varannan dag.
  Tacksam för svar!
  Mvh Anja Luft