Hur du får rena, vita, friska tänder

Muntorrhet

Muntorrhet innebär att salivkörtlarna tillverkar för lite saliv, vilket kan medföra besvär när man ska äta och prata. Det ökar dessutom risken för karies eftersom bakterierna får lättare att växa till.

Den främsta orsaken till muntorrhet är olika läkemedel som minskar salivproduktionen – extra stor risk att drabbas är det om man använder flera olika mediciner samtidigt. Andra faktorer som kan minska på salivtillverkningen är stress, svag tuggmuskulatur, strålbehandling samt inflammation i spottkörtlarna.

Förebygga muntorrhet

För att förebygga åkomman bör man se till att vårda sina tänder så att de bevarar förmågan att tugga, samt i möjligaste mån undvika läkemedel som ger muntorrhet. Har man redan drabbats ska man se till att hålla sin mun fuktig, genom att skölja den ofta och dricka mycket vatten.

För att hjälpa sin salivproduktion på traven finns det på apotek diverse preparat att tillgå (se nedan), men man ska inte glömma enkla saker som att tugga ordentligt och undvika småätande. För att skydda tänderna mot de syror som bildas när man äter, brukar tuggummi eller tabletter med fluor rekommenderas.

Produkter som hjälper mot muntorrhet

Om du har verkliga problem med muntorrhet bör du byta ut din vanliga tandkräm och munskölj, samt köpa till en gel och eller spray som hjälper dig att återfukta munhålan.

Du hittar många bra produkter hos Apotek Hjärtat. Deras onlinepriser är på de allra flesta produkter lägre. Kolla efter de märkta med ”webbpris”. Vi tipsar här om produkter som brukar hjälpa personer med muntorrhet.

Gel med munsmörjande effekt bra för dig som vaknar på natten och är torr i munnen

GUM Hydral Gel är en gelprodukt som man smörjer på tandkött och tunga. Den innehåller betaine, taurine och hyaluronsyra och har en direkt effekt. Rekommenderas att användas fem minuter före sänggående och vid behov under dagen.

Den här gelen är bra för dig som ofta vaknar på natten och är torr i munnen. Ytan från mungelen håller fukten kvar och kan motverka torrhetskänslan nattetid.

Salivstimulerande sugtabletter

Ett sätt att motverka muntorrhet på är att stimulera salivproduktionen. Apotek Hjärtat har tagit fram en egen produkt som heter Salivstimuli. Det är sugtabletter som innehåller äppelsyra, vilket startar produktionen av saliv. Dessutom innehåller de fluor och xylitol.

11 Kommentarer

 1. Jörgen

  Hej! Jag har ett lite underligt problem, jag är ofta torr i munnen på morgonen och om jag vaknar på natten, men aldrig annars. Har ni något tips på vad jag kan göra åt detta problem?

  • TandUpplysningen

   Detta är inte någonting ovanligt på något sätt. Att man blir torr i munnen under natten beror på att man andas mer med öppen mun då. Det kan vara en god idé att ha ett glas vatten till hands bredvid sängen, eller kanske en specialutformad munspray. En sådan finns att köpa på apoteket, där de även kan hjälpa dig med ytterligare rådgivning.

 2. Peter

  Jag har nyligen sedan 3-4 månader börjat bli muntorr (dvs helt torr) på morgonen när jag vaknar. Det smakar helt enkelt apa i munnen, och jag känner att andedräkten är dåkig. Tungan har någon grådaskig beläggning dessutom.

  Tar Gabapentin (2tbal/dag), Behepan 1mg, Folacin 1mg, Levaxin 75 microgram, och Kalcipos 500mg.

  Har dessutom varit under stress en längre tid, och nu varit sjukskriven för en mindre depression.

  Någon ide vad muntorrheten kan bero på?

  • TandUpplysningen

   Hej Peter!
   Muntorrhet kan ha många olika orsaker. Läkemedel, ofta sådana som behandlar psykiska besvär, är en stor bov i dramat. Risken blir dessutom större om flera olika läkemedel används i kombination. Även stress kan vara en bidragande faktor, och en möjlig orsak i ditt fall.
   Tack för din fråga!

 3. Johanna

  Jag vaknar ibland om natten av att jag är snustorr i munnen och gommen är fylld med en gråbrun beläggning som lagt sig i klumpar. Att dricka lite vatten hjälper inte alls så jag brukar försöka somna om och vänta till morgonen där jag innan jag borstar tänderna får plocka bort dessa klumpar från långt bak i gommen, en raklinje längs gommen och på framtänderna. Att göra det efter borstningen har inte funkat då jag varit tvungen att ”skrapa” bort det. Jag undrar om det finns något förebyggande medel då det redan är för sent när jag vaknar och varför får man denna bruna beläggning? Tack

  • TandUpplysningen

   Hej Johanna!
   Man blir torr i munnen om man har för lite saliv eller om salivens sammansättning har förändrats, exempelvis pga läkemedel. För att få bukt med muntorrhet, se till att tugga din mat ordentligt. Tuggummi och givetvis mycket dryck är också bra. På apoteket finns sug- eller halstabletter, tuggummi, munsprej och gel. Det finns också så kallade saliversättningsmedel eller konstgjord saliv – hoppas att något av allt detta kan komma att hjälpa dig.
   Lycka till!

 4. alex

  hej Jag har extremt dålig andedräkt / och för lite saliv har varit hos tandläkare och läkaren tagit prover dom hittar ingen sjukdom alls jag äter som vanligt äter inte vitlök eller stark mat har provat allt men de finns ingenting längre som kan hjälpa mig ..

  • TandUpplysningen

   Hej Alex!
   Vad tråkigt att du har det här problemet. Det kan dock finnas massor av saker man inte spontant tänker bidrar till dålig andedräkt. Dricker du kaffe? Te? Dricker du rentav för lite vatten? Sover du med öppen mun? Tänk på att det finns tabletter för minskad muntorrhet, samt tuggummin som också får upp salivproduktionen. Var noga med att dricka mycket vatten för att hålla dig återfuktad, samt naturligtvis borsta och tandtråda ordentligt.
   Lycka till!

 5. alex

  hej igen jag drycker mycke vatten sover med stängd mun men har fof problem

  • TandUpplysningen

   Hej Alex!
   Muntorrhet kan ha med en rad olika orsaker att göra. Läkemedel är en av dem, så om du tar några mediciner kan detta ge liknande symptom. På apoteket finns tabletter som stimulerar salivproduktionen, det kan säkert vara något för dig! Fråga personalen så hjälper de dig vidare.
   Lycka till!

 6. David

  Hej! Jag är en kille på 16 år. Jag har rätt dålig andedräkt. På dagen brukar det väl vara okej då det inte luktar så mycket. Och på morgonen när jag vaknar så har jag helt uttorkad mun. Då menar jag så uttorkad så det känns i halsen tillochmed. Tar inga mediciner eller liknande och dricker jättemycket vatten. Har inte borstat tänderna på ett tag men har börjat med det nu och jag ska börja använda tandtråd. Är det något som går över med tiden när jag borstar tänderna eller kommer det att vara kvar för alltid?. Jag sover inte heller med öppen mun så långt jag vet iallafall. Ska jag gå till tandläkaren och fråga om de kan hjälpa mig eller kan ni hjälpa mig på något sätt med tips eller liknande? Just nu använder jag Zedium tandkräm. För tandkräm som innehåller flour torkar ut min mun direkt efter jag borstat tänderna men den jag har nu gör inte det. Utan det är på morgonen munnen torkar ur.