Hur du får rena, vita, friska tänder

Borra och laga tänder

När man ska laga hål måste tandläkaren först borra i tänderna. Tandläkaren behandlar den del av tanden som känns mjuk, eftersom det per definition är infekterad tandsubstans. En speciell tandborr används för att ta bort plack ifrån hålet i tandens emalj.

Vad som sker vid själva borrningen är att de små diamantchips som täcker borrens spets skaver bort plack och skadad emalj. Det är bara genom att borra som tandläkaren kan få bort all karies, för när det inte längre finns några plack har de skadliga bakterierna ingenstans att växa till och skapa hål.

borra tänderna

Genom att borra skapar tandläkaren alltså en öppning, för att försäkra sig om att all angripen tandsubstans avlägsnas. Man borrar tills det känns hårt igen – då återstår bara frisk tandyta med ett hål där angreppet suttit.

Laga tänderna på traditionellt sätt

Vilken metod tandläkaren sedan väljer för lagningen beror på hur stort hålet i fråga är. Är det bara ett litet hål gör man oftast en fyllning, men är det modell större så kan ett inlägg vara att föredra.

Små fyllningar görs inte sällan med komposit, som är en slags lättflytande plast. Det fäster sig bra emot tanden och ser mycket naturtroget ut. Nackdelar med fyllningar av komposit är att de ibland kan vara allergiframkallande och känsliga för belastning.

När tandläkaren har fyllt hålet med materialet belyses det med en liten lampa, vilket gör att det krymper ihop något och stelnar.

Är det ett inlägg som krävs för att laga hålet så kan man också använda sig av komposit, men även av andra material som guld och porslin. Processen är något mer omständlig än vid en enkel fyllning, men resultatet blir ofta mer hållbart.

Inläggen anpassas efter patientens mun genom att ett avtryck av den kariesdrabbade tanden tas. Utifrån det gör man en modell som sedan står till grund för inläggets utformning. När inlägget har tillverkats limmas det fast invid tanden.

Skulle tanden vara så pass skadad att ett inlägg inte är tillräckligt för att laga den, kan en ny tandkrona vara lösningen. Den specialtillverkas också för varje patient, och kan beskrivas som ett inlägg som mer eller mindre täcker den skadade kronan.

Reparera emalj på tänderna

Länge har tandvården levt med tanken att emalj som gått förlorad på grund av frätskador alltid är borta. Det här börjar nu att ändras då forskare hittat sätt på hur man kan återskapa och reparera emalj på tänder.

En studie gjord vid Washingtons universitet har visat hur en artificiell emalj kan återmineraliseras när man applicerar en viss typ av peptider för skador (publicerad i ACS Biomater. Sci. Eng 2018).

7 Kommentarer

 1. Sigrid

  Är det bara för att få bort karies som man borrar? Eller finns det andra tandfel som kräver att man borrar?

  • TandUpplysningen

   Hej Sigrid! Tänderna borras om för att utgöra fästen för kronor och broar. Ska en tand tas ut måste man ibland dela den.

 2. frida

  Hej, jag ska borra snart och jag skulle vilja veta om det gör ont. Det är nämligen första gången jag har ett hål.

  • TandUpplysningen

   Hej Frida!
   Hur ont det gör är väldigt individuellt och varierar från fall till fall – det beror både på hur pass hög din smärttröskel är och hur själva borrandet genomförs. Det går alltså inte att ge några garantier, men många tycker att det mest känns som ett pirrande och inte alls gör speciellt ont.
   Lycka till!

 3. sarah

  Hej jag ska laga 6 små hål imorgon och är jätte rädd och nervös och jag undrar ser fyllnings materialet ut som vanlig tand färg typ?

 4. Kalle

  Jag tror jag har ett hål i en tand tror jag, har en infektion som inte ger med sig. Kan det bero på hålet?

 5. hej. om man ett litet hål i en tand, ska man borra då? eller ska man bara lägga i fyllning ?
  🙂