Hur du får rena, vita, friska tänder

Tandblekning hemma

Vill du försöka dig på en tandblekning hemma? Det är avsevärt billigare att köpa ett hemmakit än att gå till tandläkaren och resultatet är mer kraftfullt än med tandkrämer som har whiteningeffekt.

tandblekning bilder före och efter

Den vanligaste blekningsprodukten för tandblekningen du gör själv innehåller en plastskena som du fyller med blekningsgel. Skenan låter du sedan sitta och verka i en halvtimme till en timme och kan upprepa behandlingen flera dagar.

Exakt hur länge skenan ska sitta beror på produktens kvalitet, tändernas grad av missfärgning med mera. Vilken verkningstid som gäller för ett specifikt kit står att läsa i de medföljande instruktionerna.

Det finns även andra metoder för hemmablekning så som:

Billigare med tandblekningskit på nätet

En skena för hemmabruk kan man hitta på internet, men att låta gjuta en hos en tandläkare är ofta att föredra. När skenan sitter perfekt över ens tänder fungerar nämligen blekmedlet som mest effektivt.

fyller tandskena med blekningsgelen

Priserna för de respektive alternativen skiljer sig givetvis ganska mycket åt. Köper du ett tandblekningskit online kan du hitta ett för bara någon hundralapp, medan en tandblekning hos tandläkaren kostar ett par tusen kronor.

När du gör ditt val får du därför tänka över hur flitig du har tänkt vara med blekandet: en skena som formgjutits hos en tandläkare kan du, till skillnad från den billigare varianten, använda hur många gånger som helst.

Besök gärna tandläkaren innan du gör hemmablekning

Vilket alternativ du än bestämmer dig för bör du helst gå till tandläkaren innan det första blekningstillfället, även om du gör det hemma. Det är bra att kontrollera så du inte har några spruckna fyllningar, hål eller skadade tandhalsar.

Vanliga biverkningar som kan uppstå efter en tandblekning är temporära ilningar, och eventuellt en ökad känslighet för kyla och värme. Även om det känns som om tänderna ”fräts” av blekmedlet så skadas inte emaljen nämnvärt – man brukar jämföra dess påverkan med den effekt en Coca-Cola ger.

Följer du bara anvisningarna på förpackningen, samt undviker att använda en alltför stark blekningsgel, behöver du inte vara orolig för att värre skador ska uppstå på tänder eller tandkött.

Köpa tandblekning på nätet för hemmabruk

Tandblekningsmedel kan med fördel köpas på nätet och här är några exempel på tandblekningskit som är populära och som ger resultat.

DentaWorks XL 22%

tandblekning dentaworks xl

Detta är en kraftfull tandblekning som ger bättre resultat men kan vara för stark för personer med känsliga tänder.

Dentway Regular 22%

dentway regular starter kit för tandblekning

Dentway Regular är lite dyrare än de andra tandblekningarna men det är också en lite mer professionell variant för den som vill ha bäst resultat.

Simple Smile Expert Kit

Simple Smile Teeth Whitening X4 Expert Kit

Expert Kit från Simple Smile är ett effektivt och skonsamt hemmatandblekningspaket. Det inkluderar Triple Boost Max gel med PAP, natriumbikarbonat och kokossulfat för att snabbt bleka tänder utan peroxid, vilket minimerar risken för ilningar. Setet kommer med anpassningsbara munskenor, 10 ml gel, en applikator och instruktioner för 10 användningar.

Blekningsmedel och LED-ljus

En del tillverkare har kombinerat en blekningsgel med belysning från speciella LED-ljus. En sådan är FineSmile med sitt kit FS+ med en gel innehållandes Phthalimidoperoxycaproicacid, Hydroxyapatit och Kaliumcitrat.

FineSmile Teeth Whitening Kit med LED-ljus

Den här kombinationen kan angripa missfärgningar på dina naturliga tänder, bygga upp det yttre skiktet och minska tandkänslighet.

En behandling går till så här:

 1. Borsta tänderna noga i 2 minuter
 2. Applicera innehållet i ett stift med FS+ på tändernas yta
 3. Sätt in munstycket och slå på LED-ljuset
 4. Vänta i 10 minuter tills lampan slocknar av sig själv
 5. Skölj munnen noga med vanligt vatten

Pssst. Besök sidan och scrolla längst ner.
Signa upp dig till nyhetsbrevet och få 10% på din första order.

Nätbutiker som säljer tandblekningsprodukter

Vi har tagit upp några av de mest populära tandblekningskiten men vill du leta själv så kan du titta till någon av följande nätbutiker:

 

7 Kommentarer

 1. Anni

  Vilken av dessa metoder ger bäst resultat?

  • TandUpplysningen

   Allt beror på dina önskningar och förutsättningar. Plånbok, känslighet mm avgör helt vilken slags produkt du ska satsa på. Som ett exempel är EaseWhite Regular 16% en av de billigaste och rekommenderas av ett flertal tandläkare.

 2. TandUpplysningen

  Tack för din kommentar!

 3. Gina

  Jag har kört The White One Tandblekning flera ggr, den va riktigt bra! Varför har ni inte med den på listan?

  • TandUpplysningen

   Hej Gina!
   Tack för ditt tips, det är alltid värdefullt för både oss och våra läsare. Det finns ingen särskild anledning till att vi inte nämner just den på sidan – vi har helt enkelt valt att bara ha med ett urval av den uppsjö tandblekningsprodukter som finns på marknaden idag.
   Återkom gärna om du har fler frågor!

 4. Anders

  Jag gjorde en hemmablekning för några år sen och fick då illningar i tänderna efteråt. Läste någonstans att detta berodde på väteperoxiden. Numera verkar det som att samtliga produkter är ”peroxidfria”. Betyder det att väteperoxiden är borttagen och därmed minskar också risken för illningar i tänderna?

  • TandUpplysningen

   Hej Anders!
   Ilningar i tänder är en relativt vanlig biverkning av tandblekning, som oftast går över av sig själva. Vi här på sidan kan ju inte ge några garantier, men står det ”peroxidfritt” så borde det ju innebära att det inte innehåller någon väteperoxid! Och är det så att det är väteperoxiden som är boven i dramat – detta tycks dock vara något oklart – borde ju även risken för ilningar av just den anledningen vara eliminerad. Dock kan ju ilningarna även tänkas bero på andra saker, tex att man har en ökad benägenhet pga tandpressning eller liknande. Då kan ju känslighetströskeln vara låg, och ge utslag av den relativt starka behandling som en blekning trots allt är.
   Tack för din fråga!