Hur du får rena, vita, friska tänder

Tandblekning hemma

Vill man försöka sig på en tandblekning hemma eller hos tandläkaren blir det mer kostsamt än diverse huskurer och tandkrämer med whiteningeffekt, men ger samtidigt ett mer synbart resultat. Idag är det väldigt enkelt att bleka sina tänder hemma.

Den vanligaste blekningsprodukten man kan köpa för hemmabruk innehåller en plastskena fylld med väteperoxidgel, som under en period ska bäras mellan någon halvtimme och några timmar per dag. Exakt hur länge skenan ska sitta i beror på produktens kvalitet, tändernas grad av missfärgning med mera. Vilken verkningstid som gäller för ett specifikt kit står att läsa i de medföljande instruktionerna.

Billigare på nätet

En skena för hemmabruk kan man hitta på internet, men att låta gjuta en hos en tandläkare är ofta att föredra. När skenan sitter perfekt över ens tänder fungerar nämligen blekmedlet som mest effektivt. Priserna för de respektive alternativen skiljer sig givetvis ganska mycket åt. Köper man ett tandblekningskit online kan man hitta ett för bara någon hundralapp, medan det hos en tandläkare kostar ett par tusen kronor.

När man gör sitt val får man därför tänka över hur flitig man har tänkt vara med blekandet: en skena som formgjutits hos en tandläkare kan man, till skillnad från den billigare varianten, använda hur många gånger som helst.

Besök gärna tandläkaren först

Vilket alternativ man än bestämmer sig för bör man helst gå till tandläkaren innan det första blekningstillfället. Där kontrollerar man att man inte har några spruckna fyllningar, hål eller skadade tandhalsar. Dessa faktorer ökar nämligen risken för biverkningar då det blekmedel som finns i skenans gel är väldigt kraftfullt.

Vanliga biverkningar som kan uppstå efter en tandblekning är temporära ilningar, och eventuellt en ökad känslighet för kyla och värme. Även om det känns som om tänderna ”fräts” av blekmedlet så skadas inte emaljen nämnvärt – man brukar jämföra dess påverkan med den effekt en Coca Cola ger.

Följer man bara anvisningarna på förpackningen, samt undviker att använda en alltför stark blekningsgel, behöver man dock inte vara orolig för att värre skador ska uppstå på tänder eller tandkött.

Tandblekningspennor

Förutom den vanliga plastskenan är det också många som använder sig av tandblekningspennor. De innehåller vanligtvis någon eller några milliliter blekningsmedel som portioneras ut i rätt dos genom ett enkelt tryck.

Istället för ett stift har pennan en pensel, med vilken man penslar den blekande gelen på sina tänder. Därefter låter man medlet verka så länge som instruktionerna anger.

En nackdel med att använda tandblekningspenna är att det ibland kan vara lättare sagt än gjort att pensla på svåråtkomliga tänder som sitter långt in etc. En fördel är att eftersom pennan har ett så litet och smidigt format kan man lätt förvara den i vilken vanlig necessär som helst.

Det gör att denna metod passar bland annat den som reser mycket. Angående hur länge en tandblekningspenna räcker så varierar det från märke till märke, men det brukar ligga på cirka 60 användningstillfällen per penna.

Köpa tandblekning på nätet

Tandblekningsmedel kan med fördel köpas på nätet och här är några exempel på tandblekningskit som är populära och som ger resultat.

DentaWorks XL 22%

tandblekning dentaworks xl

Detta är en lite kraftfullare tandblekning (22%) än EaseWhites ovan. Den ger ett bättre resultat men kan vara för stark för personer med känsliga tänder.
Pris: 495 kr. Köp den här.

Dentway Regular 22%

Dentway Regular är lite dyrare än de andra tandblekningarna men det är också en lite mer professionell variant för den som vill ha bäst resultat.
Pris: 895 kr. Köp den här.

Köpa tandblekning för att bleka hemma

Vi har tagit upp några av de mest populära tandblekningskiten i föregående kapitel men vill du leta själv så kan du titta till någon av följande nätbutiker:

 

7 Kommentarer

 1. Anni

  Vilken av dessa metoder ger bäst resultat?

  • TandUpplysningen

   Allt beror på dina önskningar och förutsättningar. Plånbok, känslighet mm avgör helt vilken slags produkt du ska satsa på. Som ett exempel är EaseWhite Regular 16% en av de billigaste och rekommenderas av ett flertal tandläkare.

 2. TandUpplysningen

  Tack för din kommentar!

 3. Gina

  Jag har kört The White One Tandblekning flera ggr, den va riktigt bra! Varför har ni inte med den på listan?

  • TandUpplysningen

   Hej Gina!
   Tack för ditt tips, det är alltid värdefullt för både oss och våra läsare. Det finns ingen särskild anledning till att vi inte nämner just den på sidan – vi har helt enkelt valt att bara ha med ett urval av den uppsjö tandblekningsprodukter som finns på marknaden idag.
   Återkom gärna om du har fler frågor!

 4. Anders

  Jag gjorde en hemmablekning för några år sen och fick då illningar i tänderna efteråt. Läste någonstans att detta berodde på väteperoxiden. Numera verkar det som att samtliga produkter är ”peroxidfria”. Betyder det att väteperoxiden är borttagen och därmed minskar också risken för illningar i tänderna?

  • TandUpplysningen

   Hej Anders!
   Ilningar i tänder är en relativt vanlig biverkning av tandblekning, som oftast går över av sig själva. Vi här på sidan kan ju inte ge några garantier, men står det ”peroxidfritt” så borde det ju innebära att det inte innehåller någon väteperoxid! Och är det så att det är väteperoxiden som är boven i dramat – detta tycks dock vara något oklart – borde ju även risken för ilningar av just den anledningen vara eliminerad. Dock kan ju ilningarna även tänkas bero på andra saker, tex att man har en ökad benägenhet pga tandpressning eller liknande. Då kan ju känslighetströskeln vara låg, och ge utslag av den relativt starka behandling som en blekning trots allt är.
   Tack för din fråga!