Hur du får rena, vita, friska tänder

Blödande tandkött

Ett blödande tandkött motverkas genom att ha en god tandvårdsrutin med regelbunden användning av tandtråd och tandborstning. Ibland kan det råda ett sådant fokus på för just tänderna att man alldeles glömmer bort tandköttet.

Tjej visar blödande tandkött i högra överkäken

Kanske framför allt tandtråden spelar stor roll för tandköttets välmående, då den kommer åt i de mellanrum dit tandborsten inte riktigt når. Ett friskt tandkött ska vara blekrosa till färgen, lite knottrigt, och sluta tätt med tanden.

Genom att använda tandtråd varje dag minskar man risken för både inflammation i tandköttet och tandlossning.

Inflammation är nämligen anledningen till att tandköttet plötsligt kan börja blöda vid rengöring. Inflammationen, även kallad gingivit, har i sin tur orsakats av att bakterier har suttit kvar för länge på tänderna eller i fickorna runt omkring dem.

Slarv med tandvården gör att tandköttets kant löses upp, vilket underlättar för bakterierna att få fäste.

Behandla blödande tandkött

För att behandla ett tandköttsområde som blöder på egen hand kan du använda ett bakteriedödande munmedel för att få bukt med blödningarna. Se också till att ha en ordentlig och regelbunden rengöring med tandborste och tandtråd.

Sköljer munnen med bakteriedödande munmedel

Vårdar du bara sina tänder på rätt sätt bör inflammationen ha läkt ut inom några veckor – gör den inte det får du kontakta din tandläkare. Ett tandkött som blöder kan nämligen också vara tecken på begynnande tandlossning (parodontit).

Ökad risk för blödande tandkött löper den som röker, är gravid eller har en sjukdom som till exempel diabetes.

Alla dessa faktorer försämrar nämligen immunförsvaret eller gör tandköttet extra känsligt, så känner du dig träffad är det klokast att vara extra noggrann med din tandhygien.

Förebygg tandlossning och blödande tandkött

Du förebygger bäst genom att:

 1. Borsta tänderna och tandköttet ordentligt två gånger per dag
 2. Rengör mellanrummen med tandtråd, tandsticka eller mellanrumstandborste
 3. Gå till tandläkaren minst en gång vartannat år

Produkter som hjälper och lindrar när tandköttet blöder

Om du har blödande tandkött så är det alltså viktigt att du arbetar med de vanliga metoderna som tandborstning och tandtråd men det finns specialprodukter som är utformade för att hjälpa till att lindra blödande tandkött.

TePe mellanrumsborstar mixpack 8 st

set med 8 olika mellanrumsborstar från TePe

Ett praktiskt mix-pack mjuka mellanrumstandborstar i 8 olika storlekar. Med greppvänligt skaft och plastöverdragen metalltråd för säker rengöring. Använd morgon och kväll efter tandborstning. Köp den här.

138 Kommentarer

 1. marit

  Det blöder ibland när jag rengör tänderna med tandtråd. Bör jag uppsöka tandläkare?

  • TandUpplysningen

   Om tandköttet blöder när du använder tandtråd, kan det vara så att du har en inflammation i tandköttet eller att din teknik är felaktig. Därför gör du klokt i att be din tandläkare att kolla upp saken.

 2. Maricelle

  Hej, mina 2 framtänder är tandproteser. Tandköttet ovanför den ser inflammerad ut och blöder det känns precis som man har bränt sig när man har ätit för varmt mat. Bredvid proteserna är vanliga tänder. Har haft det i flera veckor. Jag använder mellanrumsborste regelbundet men förstår inte varför den är inflammerad. Kan munsköljmedlet hjälpa? Kan jag köpa den i vanlig Apoteket hemma? Tack för hjälpen.
  Maricelle

  • TandUpplysningen

   Hej Maricelle!
   A och O för att undvika irritation av detta slag är att alltid ha en bra munhygien. Ta ut och rengör din protes samt tandkött och tänder. Munskölj bidrar till en god munhygien så det kan du absolut använda. Apoteket har flera olika sorter att välja på.
   Det kan vara så att tandprotesen orsakar ett tryck på slemhinnan, vilket i sin tur ger upphov till irritation. Om så är fallet bör en tandläkare titta på protesen och justera den.

 3. Sailorboy

  Hej! Jag slutade röka för nästan 4 månader sedan och sedan dess blöder det från tandköttet när jag borstar tänderna. Jag var hos min tandläkare för en månad sedan, men hon säger att jag inte skall oroa mig, det försvinner. Jag är och har alltid varit noga med tandhygienen. Borstar 2 ggr per dag, tandtråd, mellan tänderna borste och sköljer med Listerine, men det blöder lika mycket hela tiden. Det som är lite skumt nu är att jag kan känna med tandtråden att mellanrummet mellan mina framtänder är mindre än förr. Borde inte tandläkaren ge mig en penicillinkur? Eller kan det vara tecken på någon annan sjukdom?

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Det är bra att du tar tag i saken, eftersom blödande tandkött kan vara ett förstadium till tandlossning/parodontit.
   Av det du beskriver låter det som om du redan har vidtagit de främsta åtgärderna mot dina symptom. Det du även kan göra är att gå till ytterligare en tandläkare, för att få en ”second opinion”! Lycka till!

 4. Lina

  Hej!
  Jag har haft lite problem med inflammerat tandkött som jag har fått bukt med på inte ens en vecka, trodde jag. Nu idag, helt plötsligt så märker jag att det svider i tandköttet och ser att jag har som små sår eller blåsor (pyttesmå) både på tandköttskanten och mitt på tandköttet. Vad kan det bero på? Bör jag oroa mig?

  • TandUpplysningen

   Hej Lina!
   Blåsor i tandköttet kan uppkomma på en rad olika sätt. Det kan ha att göra med så olika saker som stress, förkylning och virus. Afte är en förändring i munslemhinnan som också är ganska vanlig. För en del kan det hjälpa att undvika tandkrämer som innehåller natriumlaurylsulfat. Märker du inget resultat är det bästa att rådfråga din tandläkare.
   Lycka till!

 5. Manda

  Hej! Igår fick jag helt plötsligt ont i tandköttet, jag har en visdoms tand som inte har växt klart. Kan det vara den som trycker? Mitt tandkött blöder också när jag borstar. Det gör riktigt ont och jag har tagit alvedon för att dämpa smärtan. Borde jag söka upp tand vård eller vänta?

  • TandUpplysningen

   Hej Manda!
   Det kan mycket väl vara visdomstanden, även om det naturligtvis inte går att fastställa någon orsak utan undersökning. Att tandköttet blöder kan ha många olika orsaker, men oftast har det att göra med en felaktig borstteknik. Händer det ofta bör du dock be din tandläkare titta på det, eftersom det kan ha en koppling till parodontit (tandlossning).
   Lycka till!

 6. Jonas

  Hej jag har tidigare varit dålig på att borsta tänderna. Men har blivit mycket bättre på detta. Har nu vita och fina tänder. Men även om jag blivit bättre så är tandköttet fortfarande svullet och börjar blöda då och då med en äcklig smak i munnen som följd. Börjar bli väldigt trött på detta då man samtidigt får dålig andedräkt. Har läst lite på olika sidor på nätet med en del tips så jag undrar om de kan räcka med att börja använda tandtråd och även skölja med listerine?

  • TandUpplysningen

   Hej Jonas!
   Börja med att använda tandtråd, det är en enkel åtgärd som kan göra stor skillnad. Det kan dock vara så att det blödande tandköttet är ett tecken på parodontit, tandlossning. Därför är det viktigt att du går och rådfrågar en tandläkare, som kan undersöka saken närmre.
   Lycka till!

 7. Annie

  Hej!
  Jag har en inflammation i tandköttet (tror jag). Det blöder och ömmar när jag borstar, och det sträcker sig under nästan tre-fyra tänder. Tandköttet som går upp mellan tänderna har små sår. Det gör jätte ont när jag borstar och blöder jätte mycket. Det gör så ont att jag knappt kommer åt att bortsta påtänderna innanför. Vad ska jag göra? Jag borstar tänderna två gånger om dan- varje dag och använder tandtråd. Det har bara hållit på i runt en vecka, men jag har aldrig haft någon infallamation som hållit i längre än tre dagar. Tacksam för svar:)

  • TandUpplysningen

   Hej Annie!
   Det låter som att ditt tandkött blivit rejält inflammerat. För att utesluta möjligheten att det är tandlossning som ligger bakom symptomen, är det viktigt att du söker vård hos en professionell tandläkare. Fram till dess, fortsätt att hålla rent men ta det försiktigt.
   Lycka till!

 8. anna

  Jag har alltid blött lite när jag borstar tänderna och ska väl erkänna att ja slarvat med användande av tandtråd. Är däremot väldigt noga med borstningen. När jag var till tandläkaren senast, ca 8 mån sen, berättade jag det eftersom jag upplevde att jag blött lite mer dom senaste åren. Jag frågade om mitt tandkött såg dåligt ut och hon menade att det inte gjorde det, men att jag borde anv. tandtråd. Nu har det iaf blivit mycket värre dom senaste månaderna och då och då börjar jag helt plötsligt blöda i munnen utan att jag varit där och petat. Framförallt om jag böjer ner huvudet så kan det börja blöda. Och det kan vara på helt olika ställen i munnen, men alltid eller oftast mellan tänderna. Jag använde munskölj för några år sedan men kommer inte ihåg att det var någon skillnad då, jag blödde fortfarande när jag borstade tänderna.

  Men som sagt nu är det värre. I övrigt tycker jag att min munhygien verkar bra. Har inte ont eller så. Borde jag oroa mig och gå till tandläkaren omgående eller ska jag prova med munskölj och mer tandtråd? Kan berätta att jag verkar ha ganska lätt för att blöda i övrigt också om det har någon betydelse.

  Tacksam för svar

  • TandUpplysningen

   Hej Anna!
   Jag tycker att ditt ärende verkar vara av den art, som kräver en fysisk undersökning. Sök en ny tid hos tandläkaren, men prova en annan behandlare denna gång. På så vis kan du få en ”second opinion” – tänk då på att inte utelämna någon information utan redogör för hela förloppets utveckling!
   Lycka till!

 9. Orolig mamma

  Hej! Eftersom vi som föräldrar inte själva har en bra rutin för att ta hand om våra tänder så har vi haft svårt att få en bra rutin på våra barns tandborstning. Idag när jag borstade min 6-årings tänder så fick jag se en vätskefylld,lätt gul och rodnad blåsa på tandköttet i anslutning till hans ”nya” tand som är påväg upp. Vad kan det vara?

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Det skulle kunna röra sig om så kallade ”höstblåsor”, något som kan drabba barn i hösttider. Detta är en ofarlig sjukdom som går över av sig själv, ofta inom någon vecka. Det är emellertid svårt att uttala sig om någon diagnos, utan att känna till fler symptom etc.
   Lycka till!

 10. Johanna

  Hejsan! Jag har haft blödade tandkött länge nu… men sista tiden har det bara blivit värre :/ Jag är relativt duktig med tandhygien, men slarvar dock ibland. Jag vet att jag måste skärpa mig med detta! Borde jag skaffa en eltandborste, gör det saken bättre? Jag undrar även, vad brukar en sån där operation mot parodontit kosta? Det är så jobbigt, för jag bor i Norge nu och det är supersvårt att hitta bra tandläkare. Jag håller dock i dekunden på att leta efter detta.. Mamma har haft tandlossning, så jag vet ju till 100% att det antagligen är det jag också håller på att få.. oroar mig massor. ska börja sköta tänderna bättre nu men så säger jag alltid! o så händer nått, som nu t.ex, har legat hemma sjuk i feber osv några dagar o då skiter ja i tandhygienen o så när ja väl använder tandtråd så blöder ja massor :/ Ja hoppas jag får bot på detta alltså..

  • TandUpplysningen

   Hej Johanna!
   Enligt en undersökning gjord av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, minskar blödande tandkött med 15-20% hos dem som använder eltandborste. Med andra ord kan det ju i ditt fall vara värt att ge ett försök!
   Vad gäller en operation för parodontit varierar priserna beroende på hur omfattande tandlossningen är. Det kan kosta från dryga tusenlappen för en enstaka tand, upp emot 5000-6000 kr för 7 tänder eller fler. Detta kan naturligtvis även variera mellan olika landsting.
   Stort lycka till!

 11. Chrisie

  Hej, jag har 4 porslinskronor på framtänderna och försöker sköta det så noga jag kan med tandtråd, munskölj, fluortabletter mm. Nu känns det som att tandköttet vis tänderna mot gommen har blivit lite irriterat och jag kan känna en unken smak ibland precis mellan framtänderna. Är detta något som noggrann munhygien kan rota bot mot eller gäller det att boka en läkartid så fort som möjligt?

  • TandUpplysningen

   Hej Chrisie!
   Det kan nog vara klokt att boka en tid hos tandläkaren i ditt fall. En dålig smak från munnen, ev i kombination med dålig andedräkt, kan nämligen vara ett tecken på tandlossning. Detta skulle även kunna förklara ditt irriterade tandkött. Söker du vård snarast har tandläkaren möjlighet att kontrollera saken, och om det visar sig vara tandlossning hinna behandla den i god tid.
   Lycka till!

 12. Nietzsche

  Hej,
  Jag har hål i min tand, vilket jag kan känna med tandstickan och har inte råd med tandläkare. Det gör ont ibland, men det är inte så illa. Jag blöder inte ur tandköttet, men jag är fullständigt utblottad ekonomiskt och måste vänta.
  Min fråga är: Kan man få parodontit eller några andra komplikationer, även om det inte blöder ur tandköttet?

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Om du inte gör något åt din förmodade karies kan du få besvär när du tuggar. Förr eller senare leder detta dessutom gärna till riktig tandvärk med svullnad och varbildning. Därför är det bästa att söka tandvård så snart du kan.
   Lycka till!

 13. Robin

  Hej,
  Jag har väldigt inflammerat tandkött och det gör ont överallt, det blöder kraftigt varje gång jag borstar tänderna men det värsta är att det gör så ont att jag inte kan äta mat, varken tugga eller ta vätskor eftersom det ilar och svider. Vad kan jag göra för att på ett snabbt sätt fixa det här? Måste ju kunna äta i lugn och ro.

  • TandUpplysningen

   Hej Robin!
   Uppsök en tandläkare! Det blödande tandköttet kan vara ett tecken på tandlossning, och bör därför kollas upp i tid.
   Lycka till!

 14. tina

  hej, mitt tandkött blöder där jag inte varit så noga med att borsta på dessa tänder, det blöder rätt rejält och gör fruktansvärt ont, detta har hållt på i en vecka fastän jag borstar mjukt och även om det blöder, vad bör jag göra? boka tid hos tandläkaren?

  • TandUpplysningen

   Hej Tina!
   Om det gör fruktansvärt ont som du säger, bör du uppsöka en tandläkare. Inflammationen kan ha att göra med en begynnande tandlossning/parodontit – en sjukdom som om möjligt bör stoppas i tid!
   Lycka till!

 15. Nina

  Finns det någonting man kan göra om det är ett litet barn som blöder från tandköttet? Han är bara två år, blöder både uppe och nere och rätt mycket. Har inte direkt slarvat med tandborstning heller, men antar att vi kunde vara ännu noggrannare även om det är jättesvårt med ett lite barn som skruvar sig och biter ihop. Nu när det gör ont går det förstås mycket sämre. Går gelen att använda eller är han för liten?

  • TandUpplysningen

   Hej Nina!
   Ett blödande tandkött beror på infektion på grund av bakterier som ligger kvar. Oavsett om gelen är skadlig för barn eller inte borde vanlig tandkräm med fluor (och rätt tandborstningsteknik!) vara tillräckligt. På tandläkarmottagningen finns kunniga sköterskor som vet hur en sådan kan läras ut.
   Lycka till!

 16. M

  Hej, jag har en sån metaltråd bakom mina övre fram tänder efter att ha haft tandställning när jag var yngre. Nu sedan några dagar tillbaka har jag känt att det är lite svullet vid tandköttet precis vid metaltråden, men det gör inte ont däremot blöder mitt tandkött då och då ( inte annars men de senaste dagarna). Framifrån ser jag ingen svullnad men har märkt av at en liten fläck av tandköttet blivit lite strävt men gör inte ont. Jag har inte ont i munnen men har haft lite huvudvärk dock. I vanliga fall skulle jag söka upp tandläkare men är på (längre) resa utomlands och ville kolla om du tycker att det är tillräckligt akut att söka upp tandläkare utomlands?! Blir ju rädd när jag läser om att tappa tänderna om man inte återgäldar vissa inflammationer.

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Tyvärr kan vi inte ta ställning till sådana diagnostiska frågor. Det vi kan säga är att blödande tandkött är en varningssignal på att något inte står rätt till i munnen! Eftersom du oroar dig vore det antagligen, för att vara på den säkra sidan, en god idé att söka vård men sedan är ju beslutet ditt.
   Lycka till!

 17. Caroline

  Hej
  Det är så att jag har ett kliande tandkött, jag använder tandtråd och munskölj dagligen. Vad kan kliandet bero på? Det blöder ibland när jag borstar.

  • TandUpplysningen

   Hej Caroline!
   Detta är givetvis svårt att svara på utan att ha sett dina tänder. Har du tagit bort tandsten nyligen? Kliandet skulle kunna vara ett tecken på att ditt tandkött läker igen efter behandlingen. Fortsätt att använda tandtråd dagligen, det är en bra vana att ha i sin tandvårdsrutin.
   Tack för din fråga!

 18. Anna

  Hejsan,
  Jag var hos ta tandläkaren för en knapp vecka sen och blev uppmanad att börja med tandtråd efter en smärtsam tandstens-slipning. Jag har gjort som jag blivit tillsagd.(Använder placjers)Det blödde massvis i början, men det har nästan avtagit helt (dag 5) Däremot upplever jag smärta i hela munnen sen jag börjat. Det känns som i hela käkarna. (En känsla av att jag flyttat tänderna)Värken sitter i hela dagen, och hag har svårt att äta äpple mm.Kommer detta avta? Vad beror det på? Jag är jättemotoverad stt fortsätta med tråden men det blir inte kul om ”biverkningarna” är detta. Tacksam för svar! /Anna

  • TandUpplysningen

   Hej Anna!
   Obehaget du upplever nu låter som ett tecken på att ditt tandkött skulle kunna ha varit inflammerat innan tandstensslipningen, men att det nu håller på att läka. Läkningen borde fortgå och ditt tandkött borde snart sluta vara irriterat av sig självt. Fortsätt därför med tandtråden, men om besvären skulle fortsätta en längre tid bör du uppsöka en tandläkare. Det kan i så fall vara så att ny tandsten har bildats och hindrat ditt tandkött från att läka ordentligt.
   Lycka till!

 19. Sandra

  Hej!
  Jag var hos min tandläkare igår, akut pga tandvärk. Innan dess hade jag inte varit där på c.a två år pga sjuklig tandläkarrädsla. Fick höra igår att jag har början till tandlossning och bröt ihop. Jag röker väldigt mycket och har slarvat med min munhygien en del pga depressioner m.m.
  Min tandläkare sa att jag i behöver oroa mig men det gör jag ändå!
  Min fråga: Går det verkligen att rädda en begynnande tandlossning eller har jag ett liv med …soppa och sugrör att se fram emot? Har sen igår bestämt mig förattsköta mig jättenoga med tandtråd, stickor och borstning i 5 minuter.

  • TandUpplysningen

   Hej Sandra!
   Nej, om man upptäcker tandlossningen i ett tidigt stadium kan man absolut bota sjukdomen. Se till att sköta dina rutiner som avtalat, så är resten upp till din tandläkare. Har han/hon sagt att du inte behöver oroa dig, så gör inte det!
   Tack för din fråga!

 20. Anonym

  Hej! Jag undrar hur man behandlar tandköttsinflammation på bästa sätt, och hur lång tid det tar ungefär att bli av med det vid regelbunden tandborstning?

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Man behandlar på bästa sätt genom att sköta sin tandvård ordentligt, dvs borsta och använda tandtråd dagligen. Det brukar kunna gå över på några veckor, något som förstås kan variera ifrån fall till fall.
   Tack för din fråga!

 21. A

  Hej. Jag har problem med mitt tandkött på mina framtänder på underkäken. Det är ömt och tandköttet sitter löst. Jag borstar tänderna noga, tandtråd och mellanrumstandborste två gånger per dag, plus att jag doppar mellanrumstandborste i munsköljet för att komma åt små utrymmen vid mina visdomständer som jag har problem med.
  Jag är snusare, men kan det påverka mitt nedre tandkött om snuset inte ens nuddar där?
  Om det inte blir förbättring med tandköttet, hur länge ska man vänta tills man ska gå till tandläkaren?

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Snusning kan absolut påverka tandköttet även där inte prillan nuddar. Tandhalsarna blottläggs, dvs tandköttets hälsa och styrka försämras. Var noga med att fortsätta borsta och använda tandtråd, men framför allt: sluta snusa! Det är det bästa för dina tänders välmående, nu och inför framtiden.
   Tack för din fråga!

 22. Op

  Jag borstar tänderna två gånger om dagen, ordentligt, mjuk tandborste, och med tandtråd ett par gånger i veckan, ordentligt – och har nästan aldrig hål, det var decennier sedan. Har inte heller tandlossning. Däremot är mina tandkött mer och mer röda, överallt, dessutom får jag ibland, då och då ungefär som ytliga sår på tandköttet, inte precis vid tanden utan 2mm ifrån, inte mellan tänderna utan nedifrån gomen, oftast vid 5e övre kindtanden och bakåt. Tandköttet ser dessutom nästan svart ut mellan vissa tänder, trots att det aldrig blöder eller är infekterat. Det ser ut som att jag druckit ngt frätande. Men det har jag inte.

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Det låter som om du skulle ha kunnat drabbas av någon slags infektion. Både virus- och bakterieinfektioner kan ge likartade symptom i munhålan. Även snusning kan orsaka skador på tandköttet och ge frilagda tandhalsar. Får du ihållande besvär och smärtor, tveka inte att uppsöka tandläkare eller vårdcentral!
   Lycka till!

 23. Jasmina spata

  Jag har inflammation i hela mitt tandkött och jag har använt kåvepenin i omkring två dygn nu. Jag försöker verkligen borsta bra men de gör så himla ont och känns bara som om svullnaden blir värre när jag borstar bra. Vad ska jag göra? Ska jag använda bakteriedödande muntvätten mer tills antiobiotikan börjar fungera?

  • TandUpplysningen

   Hej Jasmina!
   Ja, försök att kombinera både borstning och sköljning med exempelvis Hibitanelösning. Detta medel används efter munkirurgi när man inte kan rengöra munhålan på mekanisk väg (alltså tandborste), och det dödar bakterier och karies.
   Tack för din fråga!

 24. A

  Hej!
  Jag har i princip aldrig haft bra tandkött, vissa delar är alltid röda och inflammerade och det har varit så så länge jag kan minnas, jag är 19 år. Har besökt tandläkaren en gång i månaden det här året för att försöka få bukt med problemet, men det verkar omöjligt. Är noga med tandborstning och tandtråd varje dag och har använt bakteriedödande sköljmedel någon period, det blir lite bättre då och då men sedan verkar det återgå till det för mig ”normala”. Tandköttet blöder inte när jag borstar och flossar men det är fortfarande rött och irriterat. Antar att jag har bakterier som inte vill ge med sig eller vad beror det på? Förvärrar tandsten detta? Jag har nämligen väldigt lätt för att få det. Och har B- vitaminbrist någon roll i det?

  Tack på förhand!

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Mycket riktigt låter det som om du har någon form av inflammation i ditt tandkött. Av samma anledning är det viktigt att få bort eventuell tandsten, eftersom denna annars kan bidra till att man får ytterligare inflammationer. Detta kan i sin tur, om det vill sig illa, leda till tandlossning. Näringsbrist kan ta sig uttryck på många olika sätt i kroppen, men det är inte särskilt troligt att B-vitaminbrist skulle vara någon större orsak till ditt inflammerade tandkött.
   Tack för din fråga!

 25. Bob

  Jag har ont i en visdomstand, som förmodligen är mer än infalmation eftersom idioten till tandläkare inte hittade någon karies i alla fall.

  Nu har jag ändå inte råd med några större tandläkarbesök så finns det nån kvackare nånstans som gör skitjobbet snabbt och konsist för halva priset?

  39.

  • TandUpplysningen

   Hej Bob!
   Vi kan tyvärr inte tipsa dig om några ”kvacksalvare” som utför tandläkarliknande jobb, det vore ytterst olämpligt. Det jobb dina tänder är värda bör enbart utföras av en professionell tandläkare med legitimation.
   Tack ändå för din fråga!

   • Bob

    Jaha, så alternativet att fortsätta gå med skiten, ständigt alkoholpåverkad (det brukar ju en del sidor ge som tips mot tandvärken), skulle hellre vara föredra då menar du? Väldigt kul. Nu har käken börjat knaka också, liksom vänster öra som börjat fått lock på nått konstigt sätt. Nä, nån jävel måste det väl finnas som kan bara dra ut den!? Så svårt kan det väl inte vara?!

 26. Kaj Westerholm

  Hej!
  Har sedan något år sedan renoverat alla tänder. På höger sida i överkäken har jag två titanskruvar. På vänster sida kunde detta inte göras p.g.a. för tunt käkben. I stället slipades mina riktiga tänder ned till piggar varpå ett sammanhängande paket med porslinständer cementerades på de nedslipade tänderna. Har nu problem med blödande tandkött som gör ont när jag använder mellanrumsborstar. Min teori är att en del av tandköttet
  hamnat under protesen som cementerats fast och att det mellan protesen och tandköttet uppstår inflammationer som det är mycket svårt att göra något åt själv. Både morgon och kväll rengör jag mina tänder och tandkött minst tio minuter med mellanrumsborstar och roterande eltandborste men det verkar inte hjälpa nämnvärt. Jag kan heller inte använda bakteriedödande sköljmedel eftersom jag måste använda fluorsköljmedel för att inte
  få karies i piggarna som protesen sitter på. Tacksam för goda råd.

  Med vänliga hälsningar
  Kaj Westerholm

  • TandUpplysningen

   Hej Kaj!
   Porslinständer som är välfungerande och rätt anpassade brukar inte orsaka problem. Om det gör ont när du använder mellanrumsborste kan en orsak vara att den är för stor för dina tänder. Det irriterade kan också bero på att inte alla bakteriebeläggningar fås bort vid tandborstning. Läs på vår sida om rätt borstteknik, alternativt rådfråga en tandhygienist om hur du ska sköta din munhygien på bästa sätt.
   Stort lycka till!

 27. Victor

  Hej!
  Jag har sedan ett och ett halvt år tillbaks haft tandställning och för ca 1 vecka sedan märkte jag en blåsa som var klämd mellan en metallbåge som går mellan de bakre kindtänderna i gommen. Om jag ”suger på den kan det komma lite blod och IBLAND lite lite var. Jag var till tandläkaren för tre dagar sen och dom röntgade där men såg inget, jag har heller inte ont av det. Jag har sen en och en halv vecka tillbaks bytt tanborste till en med hårdare borst kan det ha med saken att göra. Jag kan även peta med em plasttandpetare där ”blåsan” sitter då den sitter på tandköttet som är runt ett metallband som sitter runt tanden där bygeln sitter. Mkt rörigt är detta och vill gärna bli av med detta illa kvickt!!
  Med vänlig hälsning, Victor

  • TandUpplysningen

   Hej Victor!
   Blåsor i munnen brukar kunna uppstå pga nötningsskador. Dessa kan exempelvis uppkomma från en vass tand eller dåligt sittande tandprotes. Det kan också ha att göra med alltför hårdhänt tandborstning, som du misstänker. Har du inte ont av det kan du låta det vara, men be ändå gärna tandläkaren titta på munnen igen. Om du går med ett sådant sår länge riskerar du nämligen att det blir infekterat.
   Lycka till!

 28. Victor

  Nu har jag haft det i snart 2,5 veckor och ska till tankdläkaren imorn och be dom ta bort bygeln, verkligen göra rent den och tandköttet och sedan sätta tillbaks den ordentligt och att jag sköljer munnen med corsodyl under en vecka och borsta med mjukare tandborste tex TePe Xtra soft. Det borde bli bättre då va?

 29. Julia

  Hej jag använde tandtråd för andra gången ungefär, för 2 dagar sedan. Igår fick jag väldigt ont mellan två tänder där jag hade tandtrådat. Det började blöda lite lite när jag tog tandtråden där, men gick över snabbt.
  Det gör inte så ont när jag bara är men när jag tuggar ihop gör det väldigt ont. Jag antar att det blivit en liten inflammation där men jag undrar om det kan vara farligt? För jag har läst om tandlossning pga inflammation, och jag är väldigt rädd. Jag är bara 15 år och vill inte redan tappa tänder… Bör jag gå till en tandläkare?

  • TandUpplysningen

   Hej Julia!
   Det låter som att ditt tandkött håller på att vänja sig vid tandtråd, framför allt om det bara är andra gången du provar det. Det kan behövas en kortare anpassningsperiod, då ditt tandkött ev kommer att reagera med känslighet. Ev har du något inflammatoriskt på gång, men än så länge finns ingen anledning att frukta det värsta. Fortsätt med tandtråden, då detta är en mycket god vana, och självklart även regelbunden tandborstning. Går inte besvären över av sig själv kan du så småningom rådfråga din tandläkare, men ge det en chans att lugna ned sig självt först.
   Lycka till!

 30. Sofia

  Hej!
  Jag har varit väldigt dålig på munhygienen tidigare, men har de senaste 3v både borstat, använt tandtråd och mellanrums borste. Jag har väldigt tajt mellan mina kindtänder och måste använda den minsta storleken av mellanrums borste(som precis kommer igenom)Mitt problem är att det inte slutar blöda?! Det är just från kindtänderna som det blöder, ska jag bara använda tandtråd där?! Eller ska man vänta ut det?!

  • TandUpplysningen

   Hej Sofia!
   Vad bra att du nu sköter din munhygien. Det kan vara så att tänderna behöver vänja sig vid denna förbättring, och därför blöder så smått än. Men är det 3 veckor det har hållit på att blöda, tycker jag nästan att du borde rådfråga en tandhygienist. Kanske har du fel taktik, eller så är det en inflammation på gång. I så fall är detviltigt att få bukt med den, så att inte tandlossning/parodontit utvecklas.
   Lycka till!!!

 31. Daniel

  Hej! Jag har under en ganska lång tid haft blödande tandkött men bara på 4 tänder i underkäken har aldrig tänkt på att gå till tandläkaren för ibland blöder det inte på tex 3-4 dagar men Tandköttet är relativt rött har använt tandkräm för inflammerat tandkött…nu har jag börjat med tandtråd blöder bra men undrar nu om jag ska använda det i 2 veckor se om det slutar blöda och sen kontakta tandläkaren ? Dem e inte lösa iheller tacksam för svar /Daniel
  Kan även tillägga att tandläkaren har sagt till mig att använda tandtråd var där för 1 år sedan men han sa inget om tandlossning kan man få tandlossning på så snabb tid ?

  • TandUpplysningen

   Hej Daniel!
   Tack för din fråga. Att ge tandtråden en chans är absolut en god idé. Inflammationen kan försvinna av sig själv, bara du är noggrann med tandtråd och allmän munhygien. Det är om det får fortlöpa obehandlat som inflammationen kan gå längre ned, och utvecklas till att tänderna blir lösa. Tandläkare rekommenderar ofta tandtråd till sina patienter, så det behöver inte innebära att det fanns tecken på parodontit redan då.
   Lycka till!

 32. Elena

  Hej!
  Jag var nyligen hos tandläkaren, 5 sept, då jag blev tillsagd att förbättra min munhygien. På grund av att mitt tandkött blödde när man borstade det. Lärde mig en ny borstningsteknik där jag skulle ta två tänder i taget i drygt 10 sek, samt lärde tandläkaren mig att använda mellanrumstandborste och plackers. Detta på grund av att jag hade inflammerat tandkött. Så nu har jag borstat så nog jag kan två gånger per dag och använt både mellanrumstandborste (trots att det är så trångt emellan!)och plackers. Jag känner redan att blödningen börjat avta MEN istället har jag nu märkt små sår som svider som lagt sig både i tandköttet under tänderna i min nedre käke och tandköttet i övre käken. Dom är små och svider när jag rör med tungan eller när jag ska borsta med borsten. Har blivit drygt 3 som svider så mkt. Var beror det på? Jag har ju förbättrat min borstning något enormt dessa dagar till skillnad från innan, och då fick jag inte dessa sår. Och vad kan jag göra för att få bort dom? Tacksam för svar!!
  Med vänliga hälsningar
  Elena

  • TandUpplysningen

   Hej Elena!
   Vad bra att du fått lära dig, och tagit till dig en god borstteknik. Förmodligen är ditt tandkött ovant vid denna nya teknik, och reagerar genom att bilda små ”sår”. Om du kan stå ut, försök att fortsätta med samma rutiner. Symptomen borde gå över av sig själva inom kort. Om det är fullständigt olidligt – gå tillbaka till din tandhygienist och be om råd. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ett annat sätt eller andra typer av verktyg.
   Lycka till!

 33. Linnéa

  Hej! Jag har tandställning och hade i somras inflammation i tandköttet. De sa då att det berodde på att en tråd vuxit in. Nu har jag återigen fått tillbaka inflammationen och det är precis som då en stor svullnad med både var och blod. Jag fick hexident att skölja med (då de sa att tråden inte låg emot utan att jag bara borstar slarvigt) och har nu hållt på en vecka. Jag är noga med hygienen men svullnaden går inte bort och det gör så ont. Förra gången sköljde de med koksaltlösning och de lade sig direkt. Är det enda alternativet nu också?

  • TandUpplysningen

   Hej Linnéa!
   Förmodligen är det mycket riktigt en spolning med koksalt som är bästa möjliga i ditt fall. Detta i kombination med en god munhygien brukar ge goda resultat. När du ändå är där, kan du passa på att be om ytterligare tips om förebyggande åtgärder för just dig!
   Tack för din fråga!

 34. Maya

  Hej! Jag misstänker att jag har tandlossning men min tandkött blöder aldrig och den är inte heller röd utan mer ¨rosa¨. Men jag ser att mitt tandkött drar sig tillbaka. Har jag tandlossningsproblem? Jag har dessutom en tand som är lite ¨svart¨ som gör ont ibland när jag borstar men ibland så gör det inte ont alls. Har jag karies?

  • TandUpplysningen

   Hej Maya!
   Av din beskrivning låter det snarare som att du har någon form av tandsten och/eller blottade tandhalsar. Läs gärna på våra sidor under respektive rubrik, för mer info om orsaker och behandling!
   Tack för din fråga!

 35. Malin

  Hej!

  Jag är inte riktigt säker, men jag tror det var för runt 2-4 veckor sen jag använde en eltandborste med vanligt Oral B borsthuvud, som gick bra att borsta med, mjuka strån. Sedan var jag tvungen att byta till vanlig tandborste ett tag. Nu för en dag sedan har jag börjat använda eltandborsten igen, dock med ett annat borsthuvud. Detta ska tydligen vara en borste med mjukare strån än mitt förra borsthuvud, men jag har redan börjat blöda när jag borstar och jag trycker inget med borsten direkt.

  Jag får fortfarande dålig andedräkt, trots att jag borstat med eltandborste i ett år. Ska jag börja använda tandtråd kanske? Har munskölj verkligen någon effekt?

  Jag ska ju till en tandläkare om två veckor men det är ett tag tills dess.

  Mvh Malin

  • TandUpplysningen

   Hej Malin!
   Jag tycker absolut att du borde använda tandtråd. Blödande tandkött och dålig andedräkt kan vara varningstecken på tandlossning, något som kan behandlas med en skärpt munhygien. Så ja, gör en kraftmobilisering och sätt in ordentlig borstning, tandtråd samt ev munskölj en period, så kan du förhoppningsvis se förbättringar ganska snart.
   Lycka till!

 36. Mikael

  Hej!

  Jag fick en ordentlig inflammation i i princip hela tandköttet för 3 dagar sedan. Tandköttet är väldigt ömt och svullet. Har i samma veva drabbats av hög feber, runt 39,5. Kan detta vara något jag ska ta med min tandläkare ellermska jag vända mig till vårdcentral?

  • TandUpplysningen

   Hej Mikael!
   Ja, är det så att du först fick en inflammation i tandköttet och sedan drabbades av feber, så ska du absolut vända dig till en vårdcentral. Det kan vara en visdomstand som trilskas, och det behöver tas omhand för att inte ge ännu värre besvär.
   Lycka till!

 37. Malin

  Hej!
  När jag blir riktigt förkyld (ca 1 gång om året) så känns de som mina tänder ska trilla av. Är det vanligt?

  • TandUpplysningen

   Hej Malin!
   Är din upplevelse av lösa tänder något övergående, så finns det antagligen ingenting att oroa sig över. Dock kan det ju vara så att tandlossning (parodontit) kan debutera i samband med en förkylning – men då kvarstår ju symptomen även efter det att förkylningen läkt ut. Så beroende på hur det ser ut i din situation, läs gärna vidare här på sidan!
   Lycka till!

 38. Erik petterson

  Hej! Jag har en fråga som jag har suttit och funderat på i ett långt tag! För ett år sedan var jag på folktandvården och skulle sätta plast mellan mina framtänder för jag hade glugg, efter att jag fick plasten så var jag inte nogrann med borstningen i ett år tillslut så blev min tandkött inflammerat alltså tandköttet svullnade till mitten av mina tänder vilket var skumt! Och sedan efter 5 månader tog jag bort plasten och började borsta nogrannt för att få bort tand inflammationen och det fick jag men tandköttet blev aldrig normal igen alltså den sitter fortfarande mellan mitten av mina tänder. Det var inte så innan men vad ska jag göra för att tand köttet så gå till sitt vanliga position ingen tandläkare vet vad man ska göra

  • TandUpplysningen

   Hej Erik!
   Tack för din fråga! Det låter som en tuff nöt att knäcka, om du redan varit runt och hört dig för med olika tandläkare. Detta låter ju tyvärr som ett ärende som behöver ses i verkligheten innan man kan ställa någon form av diagnos. Det vanligaste är att tandköttet drar sig åt andra hållet, alltså uppåt, och blottar tandhalsarna vilket i sin tur kan orsaka ilningar. Det bästa tipset jag kan ge dig i nuläget är att fortsätta med din goda tandhygien – kanske behöver tandköttet bara mer tid för att återhämta sig efter inflammationen.
   Lycka till!

 39. Rebecca

  Hej.!
  Jag försöker sluta röka och börjat snusa mer på senaste,men för någon vecka sen har jag börjat få ont i tandköttet och sett att det ser ut som det har fräts sönder lite över en av mina tänder. Jag har inte vågat snusa något sen jag upptäckte det och undrar nu vad jag kan göra åt så det inte blir värre? Finns det någon speciell tandkräm jag kan använda? Eller något medel? Fluortabletter? Har inte råd att gå tandläkaren .

  • TandUpplysningen

   Hej Rebecca!
   Bra att du har slutat med snuset – gör ditt yttersta nu för att lägga även cigarettpaketet på hyllan! Snus och cigaretter är nämligen, som du säkert vet, bland det värsta man kan utsätta sina tänder för. Det finns speciella tandkrämer för känsliga tandhalsar, och tandtråd bör du börja med, men det allra bästa vore ”tyvärr” ett besök hos tandläkaren. Där kan du få ett hum om hur långt skriden processen är, och även få skräddarsydda tips på hur du bäst kan försöka rädda din situation. Till dess är som sagt en god munhygien A och O, samt inte minst ett definitivt snus- och rökstopp!
   Tack för din fråga!

 40. Johanna

  Hej!

  Jag har stora problem med munblåsor, får det ofta på min underläpp vilket resulterar alltid i att jag får ont i dem närmaste tänder kring den blåsan, finns det ett sammanband mellan det eller är det någonting annat? Det känns också ibland som om mina tänder kommer att ramla ut under tiden då jag har blåsor. Och nu har mina framtänder börjat blöda, väldigt lite dock, vid tandborstning, hör det också ihop med blåsan?

  • TandUpplysningen

   Hej Johanna!
   Det låter som om du drabbats av något som kallas afte, läs mer om det här på sidan. Prova gärna att skölja munnen med ett bakteriedödande medel, som t.ex. Corsodyl. Att ditt tandkött framtill har börjat blöda vid borstning kan, men måste inte, ha ett samband med blåsorna. Var noggrann med din dagliga tandborstning och testa en tandkräm utvecklad för känslig munslemhinna, t.ex. Zendium.
   Hoppas att det bättrar sig snart!

 41. Sara

  Hej, den senaste tiden har jag haft växande visdomständer, och har varit väldigt noggrann med tandborstningen. Igår dock började mina framtänder att klia väldigt mycket, en vän till mig tror att det är för att visdomständerna inte riktigt får plats. Jag använder tandtråd, och det gör inte ont eller så. Kommer det gå över eller är det någon sorts infektion? Jag har inga synliga hål eller rött tandkött.

  • TandUpplysningen

   Hej Sara!
   Det är ganska vanligt att visdomständer ger problem av det här slaget. Din väns teori kan också vara riktig – det måste dock inte innebära att du kommer att få en inflammation. Om bakterier kommer in och får växa till kan så bli fallet, men fortsätt med god tandhygien så minskar du risken för detta. Ring tandläkare eller sjukvårdsrådgivning om tand/kind svullnar och du får ont, svårt att gapa eller feber.
   Tack för din fråga!

 42. Amanda

  Jag var hos tandläkaren igår och påbörjade en rensning av en tand som ska rotfyllas. Efter jag varit där så här mitt tandkött nedanför den skadade tanden, där de satte sprutan, blivit helt infekterat. Det blöder, är svullet och det varar tror håg. Det är gult ”skinn” som jag kan dra bort. Så var det inte innan tandläkarbesöket. När de för en månad sen akut lagade tanden blev det lite så som nu, där de hade sätt sprutan men det var ytterst lite. Nu är det jättemycket, svullet, och allmänt äckligt och ”gropigt”, fy! Vad är detta nu? Det gör inte så ont dock mer än om jag borstar där eller när jag äter eller kommer åt där. Ska jag avvakta? Kan det gå över av sig själv? Kan det ha blivit ytligt skadat av att de grävt i min mun i 90 min igår?

  • TandUpplysningen

   Hej Amanda!
   Eftersom ditt tandkött har blivit utsatt för lite hårdare tag än det är vant vid, kan det reagera som du beskriver. Det behöver inte vara något skadat och kan gå över av sig själv inom kort, men du gör nog ändå klokt i att ringa din tandläkare och informera om läget. Så får han/hon ta ställning till om du ska komma in och få hjälp eller inte!
   Lycka till!

 43. Anton Nilsson

  Hej!
  Jag har fått en tandköttsinflamation runt 4 tänder. Om jag biter ihop så gör det ont där, och det blöder när jag borstar och gör ont.
  Jag undrar vad man kan göra själv för att få bort det.

  • TandUpplysningen

   Hej Anton!
   Tandköttsinflammation kallas för gingivit och kan leda till tandlossning. Om du har drabbats är det viktigt att du håller riktigt rent runt tänderna vid tandköttskanten, både med tandborste och med något hjälpmedel mellan tänderna. Besvären borde då avta efter cirka två veckors tid. Om de inte försvinner, sök då hjälp hos din tandläkare.
   Lycka till!

 44. Johannes

  Jag har sedan några dagar tillbaka haft till en början en kliande känsla i mina nedre framtänder. Detta är något som brukar hända någon gång om året och brukar oftast gå över ganska snabbt men nu kliar det även i andra ställen i munnen . Jag har varit dålig på att använda tandtråd men annars borstar jag för det mesta 2 gånger om dagen och kör munskölj. Nu ska jag försöka bli bättre på att använda tandtråd då det kliar så förbaskat i tandköttet. Det blöder inte när jag borstar men när jag använder tandtråd men det kan ju bero på att jag inte använt på ett tag skulle jag tro? Har haft lite problem med hål och sånt innan och jag snusar just nu.. dock så försöker jag sluta! Svårt att svara på utan att ha sett min mun men jag tänkte det är bäst att fråga ändå, fortsätter det uppsöker jag nog en tandläkare!

  Tack för svar

  • TandUpplysningen

   Hej Johannes!
   Om det kliar i munnen så kan det bero på att man har drabbats av någon form av infektion. Det är som sagt svårt att ställa någon diagnos utan att ha sett dina tänder, så gör som du tänkt och uppsök en tandläkare. Till dess är det bara att ta dig i kragen och fortsätta vara noggrann med borstning, tandtråd och munskölj! Lycka till!

 45. Maria

  Hej! Jag har precis varit hos tandläkaren och gjort en stor undersökning och de ska behandla vissa tänder, samt drog ut en visdomstand men tandläkaren säger ingenting om att jag har haft ont i tandköttet sen jag började använda tandstickor. Han sa att tänderna var jätterena så att det var bra att jag börjat använda stickor men det kliar nu mellan varje tand i munnen och tandköttet känns ömt, har svårt att koncentrera mig på något annat. Det blöder inte speciellt mycket dock, det bara kliar och svider hela tiden :/ Vad kan detta bero på? Jag har slarvat innan men inte haft några besvär förrän jag började med tandstickor mellan tänderna.

  • TandUpplysningen

   Hej Maria!
   Det skulle kunna vara så att du haft begynnande tandsten/inflammation innan ditt besök, och att kliandet nu är ett tecken på att läkning har påbörjat. Det är dock svårt att svara exakt utan att ha sett och undersökt tandköttet i fråga!
   Tills vidare bör du fortsätta att använda tandstickor, och förstås borsta som vanligt.
   Lycka till!

 46. Carolin

  Hej,
  Jag har ett ”jätte” problem. Det är som så att min högra framtand kliar något fruktansvärt och är irriterad samt tandköttet ovanför. Det har även spridit sig lite till tänderna i anslutning till denna samt tandkött. Jag var hos min tandläkare med detta problem för ca ett halvår sedan men han kunde inte se något och innan dess var jag hos folktandvården men de tog mig inte på allvar alls. Jag har haft detta problem till och från under flera år och nu känns det värre än någonsin då jag känner att jag är på och ”pillar” på min tand samt tandkött hela tiden, både med tungan, tandpetare samt tandtråd. Bör tilläggas att jag sköter min tandhygien, borstar 2 ggr dagligen och använde tandtråd samt munskölj lite då och då. Vad ska jag göra?

  • TandUpplysningen

   Hej Carolin!
   Vad trist att du inte har fått hjälp med ditt problem! Tyvärr är det svårt att ge någon form av bedömning utan att ha sett ditt tandkött. Men det skulle kunna vara så att du har/har haft tandsten, alternativt någon form av virus. Träffa din tandläkare igen och lyft gärna dessa möjligheter då. Förhoppningsvis kan ni komma någonvart i nuläget, eftersom dina besvär har kvarstått!
   Lycka till!

 47. Fredrik

  Hej!
  För cirka tre veckor sedan lagade jag karies i en tand. Efteråt ilade och isade det något fruktansvärt – vilket jag förstår kan vara normalt. Var tillbaka till tandläkaren då jag misstänkte att lagningen inte var korrekt gjord men de hittade inget fel trots nya röntgenbilder.

  Nu har isandet och ilandet övergått i stora smärtor i tandköttet vid den lagade tanden. Det bultar och spänner så det känns i hela huvudet. Jag har köpt mellanborstar och använder tandtråd och då blöder det ganska kraftigt. Vad kan detta bero på? Är det vanligt med sådana här besvär efter karieslagning?

  • TandUpplysningen

   Hej Fredrik!
   Efter en lagning kan man få ilningar i tänderna, det är inte ovanligt. Att få kraftiga smärtor är dock ovanligt, så troligtvis finns det andra orsaker till din smärta. Detta kan tex vara att hålet har varit mycket djupt och att nerven är påverkad. Detta behöver dock undersökas i verkligheten för att med säkerhet veta hur det ligger till.
   Blödning beror främst på inflammation i tandköttet. Inflammationen försvinner om du håller riktigt rent, men undvik att vara för hårdhänt!
   Tack för din fråga!

 48. Alva

  Hej. Jag undrar om tandköttsinflammation är allvarligt för jag har det och så undrar jag om tandlossning är allvarligt för det har jag också och så undrar jag om man är sjuk på något sett om man har båda dom här sjukdomarna. Tack på förhand.

  • TandUpplysningen

   Hej Alva!
   Tandköttsinflammation behöver inte vara allvarligt, men kan i förlängningen leda till tandlossning. Om det vill sig illa kan du behöva skaffa tandprotes eller tandbrygga, så se till att söka hjälp hos din tandläkare i tid!
   Lycka till!

 49. Per

  Hej!
  För 3 dagar sedan var det inget problem med mitt tandkött. Men igår märkte jag när jag bårstade tänderna att det gör ont och att det blöder. Det är små sår ovanför tanden. Drt brukar göra ont nångång. Som sagt, när jag bårstar tänderna svider det och det kommer blod. Är det allvarligt eller kommer det sluta om en stund? Jag har haft detta förr och det har gått över.

  • TandUpplysningen

   Hej Per!
   Ett blödande och känsligt tandkött brukar bero på slarv med munhygienen, så var extra noggrann med att borsta och använda tandtråd nu. Få det till en rutin på riktigt, så blir du av med dina besvär och förebygger framtida sådana. Om du inte gör något kan det vidareutveckla sig och orsaka tandlossning, något som inte är att rekommendera!
   Lycka till!

 50. Hampus

  Hej,
  Såhär ser det ut för mig: Ibland kommer jag av mig med tandtrådandet. Har det gått tillräckligt många dagar innan jag kommer igång igen så börjar jag alltid blöda en del och får mycket ont. Jag får huvudvärk och detta påverkar min sömn väldigt negativt. Sömnen är sedan betydligt sämre i ett antal dagar innan imflammationen gått ner. När imflammationen gått ner och jag fortsätter tandtråda så är problemen borta fram tills nästa gång jag kommer av mig. Bör jag undersöka detta?

  • TandUpplysningen

   Hej Hampus!
   Att ett inflammerat tandkött ger huvudvärk är inte något du nödvändigtvis behöver undersöka, men gör det om du är orolig. Det bästa och viktigaste är dock att du verkligen ser till att inte glömma tandtrådandet – ställ en påminnelse på mobilen till exempel! Ett annat tips är att linda en bit tråd runt din tandborste, så kommer du ihåg att göra det varje gång du borstat.
   Lycka till!

 51. Christoffer

  Hej!

  Akut problem.
  Tandköttsinflammation. På insidan av tänderna, vid gommen, har tandköttet svällt upp till en liten ”böld”.
  Det gör inte värst ont, men är fruktansvärt obehagligt.
  Då jag befinner mig i Tyskland, i alperna utan tillgång till tandläkare, vad kan jag göra?

  Tilläggas kan att jag har haft en del tandsten i området.

  Nu är området som är jättesvullet lite blått också.

  Vad kan jag göra förutom gel, noga tandborstning, tandtråd, samt munskölj?

  /Orolig bergsvandrare

  • TandUpplysningen

   Hej Christoffer!
   Tack för din fråga. Förutsatt att det är tandköttsinflammation och tandsten det rör sig om, gör du precis rätt i nuläget. Noggrann tandvård och rengöring är det som motverkar och förebygger inflammation bäst. Låt också munnen vila från irriterande ämnen som starka kryddor, sura drycker etc. Sedan bör du, så snart du har möjlighet, uppsöka en tandläkare om besvären inte skulle avta.
   Lycka till!

 52. Jennifer

  Hej jag har nyss för ungefär 2 veckor sen gjort en operation där jag sövdes och gjorde vid mina extremt dåliga tänder. Han min tandläkare gjorde mkt med mina tänderdär han var tvungen göra några rotbehandlingar.’en min fråga är att om man känner det kliar i en tand under de senaste2 dagarna, är det som att det läker inuti? För sen denhär operationen gjordes, slutade jag med coca Cola och choklad som var min bov med hur dåliga mina tänder blev till. Tacksam för snarast svar.

  • TandUpplysningen

   Hej Jennifer!
   Det du beskriver som ”kliande” är, precis som du säger, troligtvis ett tecken på att läkningen efter operationen har påbörjats. Bra att du har slutat med Coca Cola och sockerrik choklad – var också fortsatt noggrann med en grundlig tandhygien! Borstning, tandtråd och ev munskölj är A och O för att undvika att få dåliga tänder igen.
   Lycka till och tack för din fråga!

 53. nathalie

  Hej!

  Jag har nyss haft inflammation i mitt tandkött och även små sår på tandköttet som går upp mellan tänderna. Men efter att jag användt corsodyl i en vecka har det blivit bra men har kvar såren. Och vissa dagar har jag sår och vissa dagar inte, de är som om att de kommer men försvinner lite överallt i munnen. Vissa dagar är värre än andra. Och det gör jätte ont när jag borstar men det blöder inte men man kollar man ser de ut att vara jack med blod i. Vad kan detta vara? Bor i England 5 veckor till och vet ej vad jag ska göra. Tacksam för svar!:)

  • TandUpplysningen

   Hej Nathalie!
   Tack för din fråga. Upphör inte med Corsodylbehandlingen riktigt än, utan fortsätt i upp till en månad så att dina symptom försvinner helt. Var noggrann med att följa anvisningarna på bipacksedeln! I övrigt bör du också fortsätta borsta, använda tandtråd och sköta dina tänder som vanligt.
   Lycka till!

 54. Lina

  När jag borstar tänderna gör det verkligen jätteont, & blöder även. Jag själv tror jag har en tandköttsinflammation, men är rätt osäker om det kanske är något annat. Jag fluxar efter jag borstat & ibland använder jag tandtråd, tror du / ni det är värre än tandköttsinflammation & hur ska jag göra?

  • TandUpplysningen

   Hej Lina!
   Det låter mycket riktigt som att du har en tandköttsinflammation, eller en början till en sådan. Det du framför allt ska göra är att bli noggrann och regelbunden med tandtrådsanvändandet – efter varje borstning är en bra tumregel! Fortsätt med flux och borstning som vanligt, samt addera tandtråd, så kommer dina besvär förhoppningvis att avta av sig självt inom kort.
   Stort lycka till!

 55. Elin

  Hej!
  Jag har haft irriterat tandkött i några veckor nu, Det är på båda sidor i överkäken, tror tänderna heter 13 och 23.

  Jag tycker jag är väldigt bra på att sköta mina tänder för övrigt, borstar 2 gånger per dag med eltandborste, använder tandtråd en gång om dagen eller en gång varannan dag, använder tungskrapa och sköljer med flour.

  Gör väldigt ont att borsta där det är irriterat, men jag försöker borsta noga ändå, det blöder och känns svullet. Finns det något medel jag kan köpa och pröva? eller borde jag kontakta min tandläkare?

  Bör kanske tillägga att jag lider utav en reumatisk sjukdom och behandlas med metrotrexate och remicade.
  Kanske har det med medicinerna att göra? eller kan jag ha någon vitaminbrist?

  Vänliga hälsningar Elin

  • TandUpplysningen

   Hej Elin!
   Vad bra att du sköter din tandhygien, det är A och O för en frisk munhälsa. Tyvärr kan man ändå som du drabbas av tråkigheter – och den exakta orsaken kan i så fall vara svårare att fastställa. Vitaminbrist skulle kunna vara en faktor, och om du känner att du kan vara i riskzonen pga någon speciell diet bör du se över din kost. Angående vilka produkter som kan passa dig råder jag dig att besöka ett bra apotek – där finns personal som kan vägleda dig till vad just dina tänder behöver för att hamna på bättringsvägen.
   Lycka till!

 56. Emma

  Hej!
  Mina visdomständer är på gång, jag fick min första för ca 3 år sedan. Kan minnas att jag hade ont emellanåt men ändå inga större problem. Tand nummer två är också en god bit på väg efter en del verk. Men nu, den tredje tanden är väldigt problematisk för mig.
  Tanden har inte kommit upp helt, tandköttet ”över” tanden är helt svullet, nästan som en liten kula. Jag sköljer noggrant med corsodyl och har börjat med verktabletter men märkte imorse (på morgnarna är det värst) att jag blivit blå?
  Vad ska jag göra? Jag har inte ont i någon tand, enbart i tandköttet just där svullnaden är. Bör jag söka mig till läkare?
  Emma

 57. ellen

  Hej! Jag har vad jag tror väldigt inflammerat tandkött. Det blöder litegrann, tandköttet har luckrats upp runt vissa tänder och det är svullet överlag. Var hos tandläkaren i våras 2014 och han sa att mitt tandkött var inflammerat och att jag måste blir bättre med tandtråden.. Jag har tyvärr slarvat lite med det men borstar tänderna 2 gånger om dagen! Nu har jag tagit tag i tandtrådandet på allvar och det gör hemskt ont, knappt så jag klarar av att fortsätta men jag kämpar på.. Jag har varit i kontakt med tandläkare för att boka en ny tid. Är livrädd för tandlossning. Har några frågor som jag vill ha svar på så fort som möjligt för att lindra min oro! Kan tandlossning utvecklas på ett halvår? Hur lång tid tar det innan tandköttet blir mindre inflammerat och slutar göra så ont? Bör jag oroa mig? Är 21 år och är i övrigt frisk!

  • TandUpplysningen

   Hej Ellen!
   Det är viktigt att du fortsätter med att få in tandtråden i din dagliga rutin. Eftersom du har sådana besvär kan det vara klokt att be om en ny tid hos tandläkaren – så kan hen undersöka dina tänder, bedöma deras status och ge råd kring vad som bör göras. Boka en tid, fortsätt tråda och glöm inte att hålla huvudet kallt!
   Lycka till!

 58. Annelie

  Hej! Jag har sedan ca 1 månad tillbaka haft ont i tandköttet i överkäken. Det ömmar rejält i tandkött och tänder. Jag är noga med tandborstning och använde mellanrumstandborste varje kväll. Det blöder inte när jag använder den men det ömmar som sagt hela tiden och tandköttet ser lite svullet ut. Vad kan det vara? Kan det vara en inflammation fast det inte blöder? Har bokat tid hos tandhygienist nästa vecka men går ändå och oroar mig. Det känns konstigt. Tacksam för svar./ Annelie

 59. Anna

  Hej! Jag har fått veta att jag har tandköttsinflammation kring två växande visdomständer. Jag har använt en bakteriedödande tandkräm för det men på senare har det bara blivit värre. Det svider i flera delar av tandköttet och det blöder och gör ont att borsta. Kan det ha spridit sig? Vad ska jag göra!?

 60. jonas

  Hej på er!

  Har problem med mitt tandkött. Sköter min munhygien mycket noga. Eltandborste 2gånger dagligen, plack eroch flux på kvällen
  Så sköter verkligen hygienen
  Men har återkommande blödningar i tandköttet efter jag använt plackers samt att jag väldigt lätt blir irriterad i tandköttet. Vad kan det bero på??

 61. Maria

  Jag har fått små tunna sprickor på insidan av området nedanför underläppen, dvs i munslemhinnan.

  Vad är det?
  Och vad kan jag göra?

  Jag är van vid att jag då och då får sprickor i mungipan men detta är något helt annat.

 62. Maria

  dottern på 11 år har gropiga baktänder, för övrigt mycket fina tänder, aldrig haft någon karies.
  Nu säger tandläkaren att vi måste laga baktändernas gropar, (INTE karies) för att undvika karies???
  Känns helt fel att borra i en för vrigt frisk tand.
  Eller?
  Jag frågade om det inte gick att plasta och det gör de inte…

 63. Maria

  dottern på 18 år har aldrig haft ett hål. Nu säger tandläkaren att hon har ett yttepyttelitet hål som måste lagas för att inte bli större. Jag frågade om det inte gick att borsta bort – men de svarade att småhål aldrig kan borstas bort.

  Konstigt tycker jag.

 64. Johanna

  hej!

  jag har plötsligt fått problem med mitt tandkött och ber om hjälp! det började igår när jag borstade tänder precis som vanligt med samma tandborste och allt, men så fort jag kom åt tandköttet gjorde det fruktansvärt ont! samma på morgonen och på kvällen idag.. idag började det även blöda ganska mycket och i alla fyra ”hörnor”.. jag har inte haft ont i det innan eller kännt någont speciellt alls därför tycker jag att det verkar jättekonstigt att det kom så plötsligt..

  för övrigt borstar jag mina tänder väldigt noga då jag har haft tandställning (ett år sen drn togs av nu) och ör helt enkelt van vid att borsta noga.

  några tips vad det kan vara ?

  vänliga häslningar johanna

 65. Millan

  Hej! Är 40 år och ska äntligen skaffa en tandställning. Har sedan en längre tid haft problem med mitt tandkött. Det blöder inte men det smakar illa och blir lite rött ibland. Hjälper inte att jag borstar 2 ggr per dag och använder tandtråd. Är livrädd för att inte kunna få tandställning nu och är också så trött på denna äckliga smak i munnen och att det bränner i munnen.
  Tacksam för svar

 66. Matilda

  Hej. Jag har håll på med tandrad under en längre tid och för ett par dagar sedan, när jag skulle använda den längst bak i munnen vid min halvuppväxta visdomsord gjorde det hemskt ont men jag fortsatte och även igår kväll gick jag igenom alla tänder. Gjorde lika ont då. Idag är jag svullen och det ser nästan ut som att det är en inflammation i tandköttet bakom visdomsord. Det är som en vit prickar på själva svullnaden. Behövs tandläkarbesök eller kan det vara en blåsa bara för jag är förkyld just nu? Tacksam för svar. Mvh Matilda

  • Matilda

   Jäkla telefon den stavar som den vill. Visdomstand, tandtråd ska det vara istället för visdomsord och tandrad haha

 67. Johannes

  Hej!!
  Min tandläkare sade åt mig att jag har riktigt dåligt tandkött (inflammation) han bad mig att köpa corsodyl vilket jag gjorde. Han bad mig också att tandborsta och använda tandtråd. Så min fråga är efter att jag har borstat ska jag använda tandtråden eller corsodylen först.

 68. Ida

  Hej! Är en tjej på 24 år som ännu aldrig haft ett enda hål men nu var de väl dags… Undrar, jag var hos tandläkaren här om dagen konstaterade jag hade inflamerat tandkött. Tandhygienisten sa att jag skulle behandla de med ordentlig tandborstning och tandtråd och de kommer försvinna själv efter ca 2 veckor. Men har börjat blöda kraftigare om tandköttet nu när jag mer noggrant med små och fina rörelser börjat rengöra mina tänder. Känns som mitt tandkött är mer uppsvälldt och delvis en del av kinden oxå. Bör jag kontakta dem igen för en ny utvärdering och möjligen få en ytterligare åsikt lr kan de vara övergående då man möjligt luckrar upp alla bakterier och plack som sades ha orsakat de inflamerade tandköttet? Även märkt en utbuktning som en liten hård kula/ fistel i de inflamerade tandköttet jag inte vet vart den komner ifrån Tar alla råd jag kan få!!! Mvh Ida

 69. Siv Vestman

  Jag håller på att bli tokig på att det kliar så i tandköttet mellan två tänder i överkäken. Kan inte låta bli att vara där med tungan. Jag borstar mina tänder morgon och kväll med eltandborste och använder tandtråd och mellanrumsborste regelbundet. Har nyligen besökt min tandläkare som röntgat och inte ser något som kan förklara mina besvär. Tandköttet blöder inte och tandläkaren tycker inte ens det ser inflammerat ut.

 70. zeinab Sirad Gaatur

  Hej jag har fått tandkött inflammation. Jag röker inte. Jag borstar mina tänder 2 gånger per dag. Jag har svårt att tugga. Hur ska jag göra för att bli av med inflammationen.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   TandUpplysningen

   Se till att du rengör extra noga i hela munnen för att bli av med inflammationen. Tandborstningen bör kompletteras med tandtråd och/eller mellanrumsborste.
   Blöder det samtidigt? Använd då en mjukare tandborste. Har det pågått längre än en vecka bör du uppsöka tandläkare för att kolla närmare på din inflammation.
   Du kan prova att skölja med Hexident, ett bakteriedödande medel. Finns att köpa på apoteket.

 71. Oscar J

  Hej, mitt tandkött har gått sönder på en av mina tänder längst in efter det att jag fått rådet att använda tandtråd oftare(Alltså orsakat av tandtråden). Just det stället har alltid varit riktigt obehagligt att rengöra för att jag fått ont(Det är anledningen att jag inte använt tandtråd ofta). Så nu har det helt enkelt lossnat en bit tandkött, och det blöder varje gång jag använder tandtråd där. Vad anser ni att jag bör göra?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   TandUpplysningen

   Just tänderna längst in kan vara problematiska. Är det en visdomstand? Det är svårt att rengöra längst in och det är en av anledningarna till att många tandläkare rekommenderar att dra dessa tänder. Be en tandläkare kolla på detta så att du inte fått nån infektion eller nåt därinne.

 72. Sofia

  Hej! Vaknade idag och märke att mitt tandkött runt bara en tand ser svullet ut, och det känns också i munnen. Det tar inte sjukt men undrar om jag skall söka tid till tandläkare eller borsta ordentligt och använda tandtråd?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   TandUpplysningen

   Om det inte gör jätteont kan du prova borsta noga, använda tandtråd och rengöra så noga du kan i ett par dagar. Går det inte över eller om du känner dig orolig, boka en tid hos en tandläkare.
   Mvh
   Tandupplysningen

 73. Conrad

  Hejsan, jag är 24 år och snusade mycket i tonåren, såpass att tandköttet klättrade upp en aning vid ena framtanden. Det fick mig att sluta. Tidigare i är dog min far och på grund av stress och depression började jag röka. Nu känns det ”konstigt” vid en tand, som om jag har något mellan tänderna, fast där är tomt. Det gör inte ont alls men jag liksom ”känner” tanden hela tiden. Jag vickar för att se om den är lös men det kan jag inte avgöra, antagligen inte men med en smula hypokondri börjar jag misstänka det värsta. Det blöder aldrig från tandköttet där uppe, men där nere emellan åt vid tandtråd. Jag borstar tänderna 2 ggr om dagen och har på senare tid börjat med munskölj och tandtråd. Att min mor har/haft tandlossning oroar mig fruktansvärt mycket. Vad kan det vara?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   TandUpplysningen

   Hej,
   det kan ju vara början till tandlossning. Med tanke på din historik ligger det ganska nära till hands att gissa på det. Har du varit till en tandläkare som kollat på det? Börja där.
   Mvh
   Tandupplysningen.se

 74. Agnes Larsson

  Hej!

  Jag har visdomständer som är påväg upp och nu har jag fått ont där en visdomstand är påväg upp. Tandköttet har även svullnat upp och är ömt runt omkring visdomstanden. Räcker det med att jag försöker hålla rent själv med tandborste och tandtråd eller bör jag uppsöka vård?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   TandUpplysningen

   Hej,
   det är ganska vanligt att det blir så. I de allra flesta fall räcker det med som du säger, att hålla rent så gott du kan. Ge det några dagar och se om det lägger sig. Känner du dig orolig så sök tandläkarvård.
   Mvh
   Tandupplysningen.se

 75. Rebecka G

  Hej
  Jag var på tandundersökning nu i veckan och fick inga klagomål, fina och friska tänder. Inge tandlossning eller liknande alls.
  Nu har jag fått små röda prickar runt en tand på tandköttet, vad kan det vara?

 76. Kommentar av inläggsförfattaren

  TandUpplysningen

  Hej,
  det kan ju vara något latent virus som fick en aktivering pga undersökningen. De kanske var och skrapade lite på tandköttet runt dina tänder. Vänta några dagar och se om det återgår till det vanliga.
  Mvh
  Tandupplysningen.se