TandUpplysningen

Hur du får rena, vita, friska tänder

Vita tänder och tandblekning

Ju äldre man blir, desto gulare blir tänderna. Genom att undvika en del livsmedel som är kända för att ge missfärgningar kan man hålla sina tänder i ett finare skick. Exempel på sådan mat och dryck är rödvin, kaffe, te, nikotin samt vissa frukter och kryddor.

Vita tänder

För att bleka redan gulnad emalj finns det diverse metoder att tillgå, vissa mer erkända än andra. Allt ifrån huskurer som att gnida citron, salvia eller jordgubbar mot tänderna, till mer rekommenderade behandlingar såsom whitening-tuggummin och tandblekningar.

Sveriges tandläkare sågar tuggummin för vita tänder

Tuggummin och tandkräm som ska verka vitgörande innehåller ofta bikarbonat eller slipmedel. Enligt många, däribland Sveriges Tandläkarförbund, är åtminstone tuggummina en bluff och tandkrämen anses sakna märkbar effekt.

6 Kommentarer

 1. Jenny

  Jag har faktiskt testat citronkuren och den fungerar helt okej bra! Inget mirakelresultat, som vid blekning kanske, men det blir skillnad och betydligt billigare:)

  • TandUpplysningen

   Ja, vad roligt! Att bleka sina tänder med citron kan dock slita på dem, vilket gör detta till en metod att använda med försiktighet.

 2. Ayrene Illés

  Jag skulle vilja göra en bra tandblekning och få ordning på leendet.

  Vad kostar det?

 3. Mahtaab

  Hej

  Jag har gjort tandblekning idag och har jätte ont i tänderna , jag kan varken äta eller dricka det gör så ont och ännu mera huvudvärk. Är det vanligt eller bör jag kontakta tandläkaren ?

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Det är vanligt att man får ilande eller irriterat tandkött efter en blekning, men detta brukar avta inom ett par dygn. Huvudvärken är troligtvis en följd av tandvärken. Avvakta läget så borde besvären försvinna av sig själva!
   Tack för din fråga!