Hur du får rena, vita, friska tänder

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt

När man äter bryts matens beståndsdelar ned av bakterier i munnen, varpå illaluktande svavelföreningar bildas. Är man då dessutom torr i munnen på grund av för lite saliv så trivs bakterierna bättre, vilket skapar förutsättningar för en dålig andedräkt.

Det är alltså ansamlade bakterieskikt i kombination med proteiner i maten som är boven i dramat. Bakteriebeläggningarna bildas ofta mellan tänderna, i hål (karies), på tandytan i anslutning till tandköttet mm, men kan också uppstå i halsmandlarnas veck samt på infekterade ställen runt luftvägarna.

Mediciner kan också orsaka dålig andedräkt, dels genom att sänka salivproduktionen så att bakterierna trivs bättre, dels genom att vid sin verkan bilda illaluktande ämnen som kommer ut via lungorna.

Många är rädda för att gå omkring med dålig andedräkt, halitos. Vissa är till och med så rädda att de utvecklar en fobi, halitofobi. För att undvika att lukta illa ur munnen bör man dagligen borsta både tänder och tunga, samt använda tandtråd eller tandsticka för att få riktigt rent.

Hur vet man om man har dålig andedräkt?

Det bästa sättet att veta om man har dålig andedräkt är förstås att fråga sin omgivning, personer man litar på. Ibland kan det dock kännas pinsamt men det finns andra sätt. Prova att slicka på en sked, vänta några sekunder och sedan lukta på skeden. Så kan du känna om du har dålig lukt från munnen.

Maten vi äter påverkar andedräkten

Man kan också tänka på hur och vad man äter – ha regelbundna måltider för att hålla uppe salivproduktionen, äta råa grönsaker som låter tänderna tugga ordentligt, undvika vitlök och andra kryddor som ger extra dålig andedräkt.

Zinktabletter neutraliserar de svavelföreningar som bildas när man äter och kan följaktligen också ha god effekt. Sist men inte minst bör sägas att både rökning och snusning ger en dålig andedräkt, så är man mån om att lukta fräscht ur munnen kan det vara en god idé att lägga tobaken på hyllan.

Tonsilloliter kan vara orsaken

En orsak till dålig andedräkt kan vara att du drabbats av tonsilloliter, tonsillstenar på halsmandlarna. En sådan kan hindra saliv från att komma ut i munhålan. Tonsilloliten syns som en vit eller gul klump och har en ostliknande konsistens.

De bestär främst av matrester, slem och anaeroba bakterier. Det är det som gör att de kan börja lukta illa och det blir besvärande för dig med dålig andedräkt och kanske smak i munnen som följd.

Det finns lite olika metoder för att bli av med tonsilloliter som till exempel en sugkopp, mundusch och munskölj. Vilken metod som funkar är beroende på hur ytligt eller djupt de sitter.

Produkter som hjälper mot dålig andedräkt

Om den dåliga lukten härstammar från munhålan så finns det olika produkter som hjälper dig att hålla rent på svåråtkomliga platser och som går på orsaken till att det luktar, inte bara ”täcker över” som tex minttabletter gör.

Munskölj för dåliga andedräkt

munskölj sb12

Denna munskölj har fluor och gör gott för tänderna men är framförallt till för dig som har problem med dålig andedräkt. Till skillnad från många andra liknande produkter täcker den inte bara, utan motverkar orsaken till dålig andedräkt. Köp den här.

Tungskrapa

tungskrapa

En tungskrapa ett effektivt sätt att få bort bakterier från tungan. Ta det som vana att använda denna i samband med tandborstningen. Köp den här.

SB12 tuggummi

sb12 tuggmmi

SB 12 är ett varumärke som gjort sig känt för att hjälpa mot de flesta anledningar till dålig andedräkt. Detta tuggummi är mer än bara ett fräscht tuggummi, det hjälper mot roten till den dåliga andedräkten. Att tuggummi ger också ökad salivproduktion, vilket är positivt. Köp de här.

29 Kommentarer

 1. Olle

  Kan man förebygga dålig andedräkt genom att dricka mer vatten?

  • TandUpplysningen

   Ja, det kan man! En torr mun är ofta synonymt med en dålig andedräkt, så att återfukta munnen med jämna mellanrum är en god idé. Kolsyrat vatten kan dessutom hjälpa till att stimulera salivproduktionen på ett liknande sätt som tuggummi och tuggpastiller gör.

 2. Susanne olsson

  Hej
  Jag har börjat blöda längst in nere till vänster de gör ont. Speciellt när jag borstar. Under har ej tanden spruckit upp å bredvid gör tandköttet ont intill tanden.Vad kostar det om jag behöver gå till tandläkaren och hur kan jag förebygga det själv bäst. måste man betala allt på en gång? kostar de
  Samma för alla?

  • TandUpplysningen

   Hej Susanne!
   Det låter som att detta är ett ärende en tandläkare bör ta sig en titt på ”i verkliga livet”. Då kan du vid samma tillfälle be om de prisuppgifter som gäller på just din mottagning.
   Stort lycka till!

 3. karin

  Inga av de produkter som finns på apokteket hjälper mot min dåliga andedräkt. Kan man behandlas hos en läkare eller tandläkare på något vis?

  • TandUpplysningen

   Hej Karin!
   Om ingenting av det du provat hittills hjälper dig, kan det vara klokt att uppsöka en tandläkare. I vissa fall är det nämligen tandsjukdomar som ligger bakom den dåliga andedräkten, och om så är fallet kan ju tandläkaren hjälpa dig att få bukt med problemet. Överlag är det A och O att gå hos tandläkare med jämna mellanrum, för att säkra en god munhygien och därmed även andedräkt.
   Lycka till!

 4. Nadim

  Hej
  Jag brukar hosta små vita klumpar som luktar illa.
  Vad är det och finns det någon hjälp att bli av med det?

  • TandUpplysningen

   Hej Nadim!
   Det skulle kunna vara tecken på proppbildning i dina tonsiller. Denna typ av proppar är helt ofarlig, och sker ofta i större utsträckning när man är förkyld eller liknande. Om du lider av att de syns kan du exempelvis använda dig av baksidan av en tandborste för att peta bort dem.
   Lycka till!

 5. Nadim

  Hej igen

  dem syns inte och det är helt omöjligt att peta bort dem!
  Finns det något annat att göra för att bli av med dem?

  • TandUpplysningen

   Hej igen!
   Något som skulle kunna hjälpa vore att helt enkelt ta bort dina halsmandlar. Hör dig för med din tandläkare, som kan ge mer specifika råd för just ditt fall.
   Lycka till!

 6. Peter

  Mina visdomständer luktar illa, de andra tänderna och tungan luktar inte likadant. Jag har borstat de tänderna väldigt noggrannt och använt corsodyl munskölj i 2 veckor utan resultat. Vad beror det på och vad kan jag göra? Tack!

  • TandUpplysningen

   Hej Peter!
   Tråkigt nog räcker det ibland inte med att borsta noggrant och använda munskölj. Det kan exempelvis vara så att du lider av kronisk halitos – uppsök en tandläkare så kan han eller hon hjälpa dig att ta reda på orsaken till dina besvär.
   Lycka till!

 7. Nellie

  Hej!jag har fått väldigt dålig andedräkt och det känns som att det kommer från svalget. För 2veckor sen såg jag att mina halsmandlar såg konstig ut, lite gulaktiga med som ett vitt nät över. Kan detta ha ett samband och vad gör man? På morgonen kan jag ha lite ont när jag sväljer och det känns slemmigt, och jag är inte förkyld. Tacksam för svar!!

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Det låter som om du skulle kunna ha fått proppar i tonsillerna, dvs halsmandlarna. Där kan även matrester ansamlas och orsaka den dåliga lukten. Varför propparna bildas vet man inte riktigt, men det sker ofta i samband med en infektion. Kanske har/hade du en sådan på gång utan att veta om det. Detta borde gå över av sig själv – låt halsmandlarna vara ifred och skölj ev med saltvatten eller munvatten.
   Tack för din fråga!

 8. hmm

  Jag har extremt dålig andedräkt, spelaringenroll hur mycket jag än borstar så blir det aldrig bra 🙁

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Det är inte kul att dras med besvär av det slaget. Tänk över vad du äter – vitlök och starka kryddor kan påverka även om du borstar noggrannt. Samma gäller för cigaretter och snus. Muntorrhet, karies, vissa läkemedel och ev underliggande sjukdomar kan också orsaka den dåliga andedräkten, så det finns många fler möjliga orsaker än enbart bristfällig tandborstning.
   Lycka till!

 9. illa :S

  Hej , Jag vet inte hur man ska förklara , Jag har något mellan tänderna, svart hål , o pillar man på de luktar det illa sedan på fingret, Det är typ svart , Snusar konstant samt varit dålig på o borsta pga vissa orsaker , Va skulle detta kunna vara ? o skulle jag kunna motverka genom borstning , munskölj & tandtråd ? Tack.

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Snusning kan medföra skador på tandköttet och dess slemhinnor. Det är troligtvis det som har skett i ditt fall. Att borsta, skölja och tandtråda är bra – men först och främst, kasta snusdosan! Det är bland det bästa du kan göra för dina tänder. Snus och cigaretter är mycket skadligt för din munhälsa, så gör dig själv en tjänst och slopa snusen.
   Tack för din fråga!

   • illa :S

    Tror dig verkligen …. Har 5 dosor kvar , Sen blir det att sluta , Skulle detta innebära att detta försvinner i munnen ? Det svarta ? Tack för svar 🙂

    • TandUpplysningen

     I hur stor grad det svarta kommer att försvinna i just ditt fall är svårt att förutspå. Men genom att sluta skapar du åtminstone bästa möjliga förutsättningar för en optimal tandhälsa. Släng de fem resterande dosorna och sluta redan idag, blir mitt tips! Lycka till!

 10. Sofie

  Hej!
  Jag vet inte vad ja ska göra, jag är 15 år och har problem med DÅLIG andedräkt…
  Jag får ofta vita beläggningar på tungan och jag har även tonsillstones som även det ger mig dålig andedräkt
  Hur ska jag motverka detta? Vill verkligen inre gå runt och lukta ruttet i munnen!
  Hjälp mig!!!
  Tackam för svar

  • TandUpplysningen

   Hej Sofie!
   Tack för din fråga! Att ha dålig andedräkt är inget onormalt alls, men inte desto mindre trist för den som drabbas. Det du ska göra är att vara riktigt noga med din tandhygien: borsta, tandtråda och munskölj 2 ggr per dag. Tugga också gärna tuggummi, samt var noga med att dricka mycket (uttorkning ger extra dålig lukt). Att undvika vitlök, kaffe, snus och andra produkter som sätter sig på andedräkten är också ett hett tips.
   Stort lycka till!

 11. Nellie2

  Hej,
  Jag har problem med att det bildas karies mellan min visdomstand och tanden bredvid. Det luktar väldigt illa från tanden och den avger en saltig och äcklig smak.
  Jag har nyligen lagat ”tanden bredvid” då den spray av att jag försökte borsta bort lukten, därefter uppsökte jag tandläkaren 2 ggr pga lukten/kariesbildningen är kvar. Ända svaret jag får är att flosa med tandtråd, vilket jag gör utan resultat.
  Detta är ett eländigt problem, har ni nån bra tips jag kan använda mig av för att bli av med lukten?

  Tacksam för svar
  Mvh Nellie

  • TandUpplysningen

   Hej Nellie!
   Tack för din fråga. Om du har varit noggrann med tandtråden regelbundet under en period, så kan du behöva prova något annat. Har du tex testat bakteriedödande munskölj? Har du sett över din kost, om det kanske finns starka kryddor/kaffe/nikotin du skulle kunna utesluta? Andedräkten kan också ibland bero på sjukdomar som inte nödvändigtvis sitter i munhålan. Informera din tandläkare igen, och rådgör med honom/henne om vad du bör göra!

 12. anna

  hej. jag har haft problem med min andedräkt i ca 3 år. tandläkaren ser inget fel i munnen. jag har reumatism sedan 4 år och äter medicin. borstar tänderna 2-3 gånger per dag. tungskrapa o sköljer…inget hjälper. kan inte va med folk utan tuggummi. jag orkar inte ha det så mer . vad gör jag?

  • TandUpplysningen

   Hej Anna!
   Om du är säker på att det varken är tandhygien, kaffe, nikotin eller andra typiska orsaker som ligger bakom, så är det troligtvis dina mediciner som ger dig dålig andedräkt. Om detta begränsar dig i ditt sociala liv så är det definitivt något du bör ta upp med din läkare – kanske finns det andra mediciner du kan ta, eller annan hjälp att få.
   Stort lycka till!

   • anna

    tack för svaret..nu blir jag ju lite orolig för den medicin jag tar måste jag ta …det är cellgifter för min reumatism. Men jag ska fråga min läkare om hon vet nåt om detta. Med vänlig hälsning anna

    • TandUpplysningen

     Gör det! Önskar dig stort lycka till!

 13. Hanna

  Hej!

  Har blivit så att jag har fått en vitare tunga, det är som en vitare beläggning på tungan som försvinner lite mer efter jag har borstat tänderna eller druckit vatten. Det har även gjort att jag har fått sämre andedräckt, jag vet inte hur jag ska få bort den vita beläggningen på tungan då jag har haft det några dagar nu. Vad kan det bero på och hur ska det åtgärdas?

  (Ej rökare/snusare eller äter mediciner).