Hur du får rena, vita, friska tänder

Visdomständer

Visdomständerna är de tänder som sitter längst bak i munnen. Det är inte alla som får dem, men hos de 75 % som gör det så dyker de vanligtvis upp i 18-25-årsåldern.

Visdomständer

Då de inte är så lätta att komma åt med tandborsten, drabbas de lätt av hål och tandköttsinfektioner. Eftersom det är ont om plats långt in i munnen kan dessutom tänderna där växa fel och påverka närliggande tänder.

Problem med visdomständerna

Får man symptom som smärta, kringliggande svullnad eller rentav feber bör man uppsöka tandläkare. Den som ofta drabbas av svullet tandkött brukar rekommenderas att dra ut visdomständer.

Tandläkare brukar då först se till att få ned infektionen innan någon utdragning görs. Vid ingreppet får man lokalbedövning samt eventuellt lugnande tabletter. Sådan smärtlindring kan även fås vid andra behandlingar, som exempelvis rotfyllning eller lagning av hål.

10 Kommentarer

 1. Lisa

  Om man inte får några visdomständer, vad beror det på? Är de bara väldigt sena eller kommer de inte att komma alls? Jag är 30 år.

  • Maria

   Om du läste texten ovan ordentligt så står det: Att alla inte får visdoms tänder. Du är en av dem lyckliga som slipper.

   • Catarina

    Hej!
    Jag är 40+ och mina visdomständer har ganska nyligen kommit ner i överkäken. I underkäken börjar den ena kännas medan den andra fortfarande lurar under ytan! Det kan alltså vara så att de är väldigt sena, som i mitt fall :-).
    När jag var 30 fanns de inte alls.

    • TandUpplysningen

     Hej Catarina!
     Man brukar säga att visdomständer vanligtvis uppträder i åldern 18-30, men människan har ju mängder av individuella variationer. Visst är det kanske statistiskt sent att få dem vid 40+, men det är bara att gratulera till att du äntligen ”blivit vis”!
     Lycka till med dina nya tänder!

 2. b

  Hej,

  jag var hos tandläkaren i veckan pga kraftig tandvärk som bredde ut sig i käken och kinden. Visade sig vara en inflammation i en visdomstand som inte erupterat än, låg alltså fortfarande under tandköttet. Antibiotika var nödvändigt och så sa tandläkaren att jag skulle hålla tummarna för att tanden ”stannade i växten”, annars måste jag dra ut den då den växer snett. Nu har jag ätit antibiotika i tre dagar och det gör lika ont, kan fortfarande inte öppna munnen helt och kinden+käken är känsligt som ett blåmärke. Hur lång tid tar det innan det går över? Jag äter maxdos med smärtstillande (receptfria) men det gör ont som fan ändå.

  • TandUpplysningen

   Hej!
   När käke och kind blir såpass påverkade att du får kraftiga besvär, är det viktigt att en tandläkare får titta i munnen. Det behöver inte betyda att tanden måste dras ut, men kanske bör någon annan behandling sättas in för att minska symptomen så gott det går.
   Håller tummarna för att du fått en tid och blivit hjälpt vid det här laget!

 3. Mirjam

  Hej, jag var idag hos tandläkaren pga hela min högra underkäke började värka och mina körtlar under hakan svullnade. Hon gav mig bedövning och rengjorde under tandköttet för att förebygga inflammation. Nu 5 timmar senare har jag fruktansvärt ont , d gör ont i halsen så jag knappt kan svälja och jag kan Defenitivt inte öppna munnen . Är detta vanliga symptom efter rengöringen ? Vad bör jag göra ?

  • TandUpplysningen

   Hej Mirjam!
   Det låter som att du åkt på en rejäl tandvärk, som trots insatsen hos tandläkaren har fortsatt att sprida sig och ev orsakat infektion. Jag tycker att du bör kontakta tandläkaren och informera om dina symptom, så får hon ta ställning till hur ni ska gå vidare. Hon vet ju om det finns anledning att oroa sig eller inte, utifrån vilken behandling hon satte in och vilken status dina tänder hade när ni sågs.
   Lycka till!

 4. Malin

  Hej, Jag fick alla mina visdomständer när jag var mellan 17-18 år, det gjorde inte ont i huvud taget! jag är förvånad eftersom alla andra har enorma smärtor.

 5. Lina

  Hej!
  Förra veckan fick jag gå till tandläkaren eftersom jag hade fruktansvärt ont i speciellt en visdomstand i underkäken, men kände att de var något med den i överkäken också. Han spolade rent den i underkäken, bad honom spola den andra också, men det såg ok ut med den tyckte han. Gått på penicillin i en vecka, och har inte ont alls i den tanden som han spolade rent. Däremot den andra i överkäken som såg ”ok” ut, den gör jätte ont nu.
  Så min fråga är, om jag nu gått på penicillin som ska ta bort inflammationen(?), hur kan jag ha ont där nu då? för att han inte spolade rent den? Kan de vara något annat?
  Tror ni att det hjälper att bara försöka borsta och ta bakteriedödande gel på eller borde jag gå till tandläkaren igen? :/