Hur du får rena, vita, friska tänder

Tandvärk

Tandvärk är en åkomma som kan bero på en hel del olika saker. Det är ofta smärtsamt och kan göra den drabbade starkt påverkad. Ibland har man så ont att man rentav blir aggressiv, men man kan också bli alldeles matt och tappa orken.

Värken i sig beror i de flesta fall på att pulpan, den del av tanden där det finns mycket nerver och blodkärl, har blivit inflammerad eller infekterad. Värken blir då en signal för att någonting måste göras. Denna inflammation eller infektion kan i sin tur vara orsakad av olika faktorer.

tandvärk, kille håller handduk mot kinden

Vanliga orsaker till tandvärk

Hål i tänderna

Ett kariesangrepp kan gå så långt in att bakterierna i fråga inflammerar tandnerven. Smärtan brukar börja som ilningar i tanden, som så småningom övergå till att bli öm. Efter ett tag erfar man ren värk, av molande karaktär. Detta åtgärdas genom att tandläkaren antingen lagar, rotfyller eller drar ut tanden.

Blottade tandhalsar

Ytan vid tandens rot utgör inte det bästa skyddet för den underliggande tandnerven. Om tandköttet drar sig tillbaka så blottas rotytan, eftersom den skyddande emaljen slutar där tandköttskanten normalt tar vid.

Detta innebär att tandnerven kan påverkas av saker som varm mat och inkommande luft – något som yttrar sig som ilningar. Lätta ilningar brukar försvinna av sig själva, men gör de inte det kan tandläkaren pensla på ett fluorlack.

Skador på tänderna

Om delar av en tand går av på grund av ett fall eller ett slag, kan tandbenet och i vissa fall hela tandnerven exponeras. Detta gör att tanden reagerar på värme och kyla, och kan också drabbas av värk.

Samma sak kan hända om man gnisslar tänder väldigt hårt så att tänderna slits ned ordentligt. Skador och slitage brukar behöva någon typ av fyllning för att skydda de blottade delarna av tanden.

Nya tänder

När en ny tand håller på att växa upp igenom tandköttet kan det vara svårt att verkligen hålla rent där. Detta kan i sin tur leda till att tandköttet blir infekterat, och med det även tandvärk.

När nya tänder ger tandvärk rör det sig oftast om visdomständer, men även barn som tappat sina mjölktänder och får permanenta tänder kan drabbas av infekterat tandkött.

Besvären kan gå bort av sig själva, men ibland ordineras man antibiotika för ungefär en vecka.

Utdragning av tand

När man dragit ut en tand får man i de flesta fall ont efteråt. Denna smärta är helt normal och brukar försvinna inom fyra till fem dagar.

Ibland kan det hända att hålet som bildats efter tanden blir infekterat. Detta kan leda till plågsam värk och även feber. Tandläkaren kan hjälpa till genom att spola rent hålet och skriva ut antibiotika.

Sjukdomar i ansiktet

Det finns också en rad sjukdomar som kan ge värk i ansiktet, vilket felaktigt kan tolkas som tandvärk. Exempel på sådana sjukdomar är bihåleinflammation, nervsmärtor under ögat, inflammation i käkledskapseln, samt kärlkramp (angina pectoris).

För att vara på den säkra sidan bör man söka hjälp om man har ihållande tandvärk, isningar eller svullnader under tungan. Det är i första hand sin vanliga tandläkare man ska ringa – har man ingen får man kontakta jourhavande tandläkare.

66 Kommentarer

 1. Olof

  Hur får man blottade tandhalsar? Är det något man kan förebygga?

  • TandUpplysningen

   Blottade tandhalsar kan fås av lite olika orsaker, till exempel att man har för hård tandborste, eller borstar för länge/hårt, eller använder tandkräm med hög halt slipmedel. Med andra ord kan man förebygga genom att göra raka motsatsen: använda en lagom mjuk tandborste, borsta lagom hårt, samt undvika högkoncentrerade whitening-tandkrämer.

 2. Mican

  Jag fick ont i tänderna/tandköttet efter att jag fått behandling mot tandsten av tandläkare (har inte tidigare haft problem med tandvärk). Gick till tandläkare och fick veta att jag verkar ha en inflammation i tandköttet, men inte vad den beror på. Vad kan jag göra utom att använda klorhexidin? Har nu haft besvären i ca en vecka.

  Läker en blottad tandhals av sig själv efter ett tag?

  • TandUpplysningen

   Hej Mican!
   Den behandling din tandläkare ordinerat dig borde vara den adekvata i just ditt fall. Eftersom tandläkaren har undersökt dina tänder har han eller hon sett vad som är orsaken till dina besvär. Dock kan du underlätta läkningsprocessen genom att ha en bra borstteknik och använda en tandkräm specialanpassad för känsliga tandhalsar. Undvik whitening-tandkrämer, som riskerar att slipa ned det skyddande skikt som din specialtandkräm har byggt upp.
   Lycka till!

 3. Carro

  Jag opererade ut en visdomstand för 2 veckorsedan och är fortfarande öm vid stället Sam att det känns lite ”hårdare” just där, som en svullnad som en kula. Är det tecken på inflammation? Det ser bra ut.

  • TandUpplysningen

   Hej Carro!
   Efter en operation kan man vara svullen en tid, hur länge varierar från fall till fall. Är det ömmande området mycket besvärande, sök tandvård – eventuellt kan det vara en varbildning som behöver tömmas ut.
   Lycka till!

 4. Jenny

  Hej
  Får ibland ”tandvärk” när jag varit ute i kyla, lite längre stunder, ett par timmar eller mer. Värken kommer ett tag efter jag kommit in i värmen, inomhus. Dricker eller äter inget, varmt eller kallt, så finns ingen yttre påverkan. Vad beror detta på? Finns det något jag kan göra för att motverka så det inte händer? Värken går över efter timme, men ganska jobbigt när det händer.

  • TandUpplysningen

   Hej Jenny!
   Du har av allt att döma ett tandkött som krupit uppåt, och därmed blottar rotytan på dina tänder. Denna är mycket känslig för såväl höga som låga temperaturer, och kan vid vistelse i kall luft ge upphov till obehagliga ilningar. Läs på vår sida om ilningar i tänderna – visst finns det saker du kan göra!
   Lycka till!

 5. carina

  vad kostar det att dra ut en tand har en tand som är halv som ska dras ut på privatklinik

  • TandUpplysningen

   Hej Carina!
   Privata kliniker har fri prissättning. För att du ska ha ett hum om kostnaden kan du titta på referenspriset enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets författningssamling. Där står: tanduttagning 805:-, komplicerad 1520:-, kirurgiskt avlägsnande 2730:-.
   Tack för din fråga!

 6. henrik

  Jag har haft ont i 3 veckor i munnen, vart lurad först trodde det var afte. Men tandläkarne hittade inte det, det känns som afte fast det sitter under huden imunnen tex under läppen. Det värkar och bultar gör riktigt ont. Vad kan det vara? kan det ha att göra med att jag har 2st hål som jag väntar på att få laga?

  • TandUpplysningen

   Hej Henrik!
   Tandvärk, svullnad och varbildning är möjliga symptom på karies som är inne i ett sent skede. Andra tänkbara orsaker är munsveda/BMS, blåsor, sår och afte. Det är förstås svårt att fastställa orsaken utan konsultation, varför en sådan rekommenderas.
   Tack för din fråga!

 7. Marika

  Hej !

  I förra veckan lossnade en liten bit (2-3 mm?)av nedre hörntanden och detta upprepades dagen efter.
  Fast jag inte haft ont alls bokade jag en tid med tandläkare.
  Hon borrade bort det mesta av insidan och lämnade ”utkanten” av tanden och satte in temporär fyllning.
  (Håller i 1 v, 2 månader eller ett halvår enligt henne.
  Har hittat receptet och kan ju göra den själv vid behov.)
  (Angående bedövning sa jag till henne ett par ggr innan att jag inte behövde det eftersom jag aldrig tagit det och inte var alls rädd för lite smärta. Hon tyckte prompt jag skulle ta bedövning och mycket riktigt var det plötsligt gjort, dock kände jag inte när hon gjorde den? och borrningen kände jag ju ändå av.)
  Medans hon borrade berättade hon att hon måste prata med mig Efter att hon var klar med sitt arbete.
  DÅ klar berättar hon, (genom att rita en tand på tavlan och skriva ut alla tusenlappar utspridda på tanden och dess kostnader) för mig att min tand har stort hål och en rotfyllning rekommenderas för en kostnad av (då hon plussat ihop alla tusenlappar, med 50% rabatten) till ca 18.000 kr:/ !
  Jag fick ont direkt efter hennes arbete och har än ont i tanden och tandköttet , snart 1 vecka efter besöket.
  (Hon sa att det var konstigt att jag inte haft ont tidigare samt att det hade jag fått förr eller senare…)

  Jag har läst på angående rotfyllning och dess mindre lyckade egenskaper. Inte ett alternativ för mig.

  Om hon nu visste att hon ändå skulle föreslå rotfyllning,
  varför ens lägga ned tid på att borra bort halva tanden,
  SOM jag inte stördes av alls?
  Finns det biologiska tandläkare i Sthlms området?
  (Eller så är jag villig att åka till utlandet för det.)
  Kommer dessvärre aldrig mer att lita så fullständigt på vården.
  Tacksam för reflektion !
  MVH,
  Marika

  • TandUpplysningen

   Hej Marika!
   För att tipsa dig om en bra sida som samlar kontaktuppgifter till biologiska tandläkare: https://www.munhalsan.se ! Här bör du hitta en tandläkare som passar dig både vad gäller geografi och metod.
   Lycka till!

   • Marika

    Tack för svar ! Ska kika på sidan och hoppas hitta bio tandläkare. Annars blir det vård i utlandet *, ex Estland eller Bulgarien. Har inte haft ont i tanden sedan jag fick en Ayrvedisk Medicin Tandkräm, men den tog slut och fick då tillbaka lite värk.
    (Köptes i Indien, så kan kanske inte få tag på den snart :/)
    Denna händelse har ju även gjort mig uppmärksam på att Flour är en biprodukt vid aluminium framställning !!
    Ett av dom giftigaste ämnen människan känner till ))Jag vet att tandläkare säger att det är nyttigt, men det gäller snart bara tandläkare i Sverige då flour i övriga länder blir förbjudet allt mer och mer.
    Oj, vad man måste vara beläst, motstå all propaganda och använda sitt eget sunda förnuft 🙂 !

    Sommar hälsningar !

 8. tandvärk

  Jag har varit förkyld itvå veckoer nu.men den sista tiden såhar jag börjat få väldigt ont i höger sidan av både tänder tandkött och huvud! Vad kan det bero på? Jag känner hur värken kommer ifrån tänderna och gårupp ända till pannan!

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Det låter som om du skulle kunna ha drabbats av en bihåleinflammation. I så fall brukar en sådan gå över av sig själv – det enda man vanligen behöver göra är att sova med huvudet högt och ev använda kortisonspray för att minska svullnaden. Behöver bihålorna tömmas bör detta ske med hjälp av en läkare.
   Lycka till!

 9. Visdomständer?

  Hej!
  Jag får ont(mycket ont) när jag rör på den tanden längst bak på båda sidorna av övre käken. Det är när jag trycker på den delen av tanden som är närmast tandköttet som det gör ont. Jag fick hos tandläkaren för några månader sedan fått reda på att jag har små hål. Då är frågan, låter det som att det är hål eller det som nämns under ”nya tänder”?

  Ps är 18 år, hela tänderna är inte direkt gömda under tandköttet

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Med tanke på din ålder låter det som om det är dina visdomständer som är på gång. Det bästa vore att rådfråga din tandläkare igen, för att vara säker på att det inte blivit infekterat.
   Tack för din fråga!

 10. Catarina Andersson

  Hej!

  När jag var hos tandläkaren för några veckor byggde han upp en tand i överkäken vars lagning nötts ner. En tandhygienist tog bort en del tandsten. För ca en vecka sedan började det ila i den nylagade tanden. Ilninarna var som värst om jag åt eller drack varmt eller kallt. Efter ett par dagar försvann ilningarna. Nu började tanden istället att värka rejält. Den var så öm att jag inte kunde tugga på den sidan. Minsta lilla smula orsakade en fruktansvärd värk och det började bulta i tanden. Idag är värken borta. Jag är inte ens öm och kan tugga som vanligt. Däremot har jag lätt molande värk, till och från, i kindbenet under ögat (på samma sida som den förr värkande tanden). Vad beror detta på? Behöver jag få en akuttid hos tandläkaren? (Jag har en inplanerad tid hos tandhygienist om ca två veckor.)

  • TandUpplysningen

   Hej Catarina!
   När man har lagat en tand är det ganska vanligt att tanden ilar ett tag efteråt, då nerven inuti tanden kan ha blivit irriterad. Detta brukar försvinna av sig självt efter ett tag. Ibland, om man har borrat nära pulpan, kan dock nerven ha fått en skada som gör att tanden behöver rotfyllas. Är det så i ditt fall bör du rådfråga din tandläkare.
   Värt att notera är också att värk i ansiktet felaktigt kan tolkas som tandvärk, men i själva verket vara nervsmärtor. Håller värken i sig bör du därför kontakta en jourhavande tandläkare.
   Lycka till!

 11. Mattias T

  Hej, är en kille på 16år.
  Har inte ont i tänderna i vanliga fall men när jag druckit mycket läsk och ätit mycket onyttigt som tex. Godis, chips, ostbågar etc. Kan jag få ont i de nedre hörntänderna (inte visdomständer) när jag biter.
  Vad kan jag göra? Vad beror det på? ofarligt? Tandläkaren säger att dom inte kan se något men är ändå orolig.

  • TandUpplysningen

   Hej Mattias!
   Får man ont i tänderna när man äter söta livsmedel är det ofta ett tecken på karies. Likaså när man äter något varmt, kallt eller surt. Är det ett tydligt samband, med återkommande symptom, kanske det kan vara värt att konsultera en annan tandläkare för en ”second opinion”. Var noga med att beskriva dina besvär och att du är orolig för begynnande karies, så bör han/hon kunna hjälpa dig.
   Tack för din fråga!

 12. Lotta

  Jag har ilningar i en tand, det började plötsligt på kvällen den 24/7. Ringde till en tandläkare den 25/7 och fick komma akut på eftermiddagen. Tandläkren sa att det var en blottad tandhals, och smörjde på nånting på tanden.

  Jag har fortfarande mycket ilningar i tanden. Jag äter 2 Panodil och 1 Ipren 4 gånger om dagen för att alls stå ut. Jag borstar tänderna med en extra mjuk tandborste som jag fått av tandläkaren. Jag tänker på att borsta noga, men är extra försiktig när det gäller den ilande tanden.

  Tuggar mycket sockerfria tuggummin som är bra för tänderna, typ Extra och V6.

  Hur länge kommer jag att ha ilningar? Jag kommer ju att ruinera mig på värktabletter, fluorskölj och allt möjligt. Värktabletter för en vecka kostar nästan 180 kronor i veckan!

  • TandUpplysningen

   Hej Lotta!
   Tack för din fråga. Ilningar är något som brukar gå över av sig självt, hur snabbt beror självklart på anledningen att de uppkommit. En vecka är kanske lite i underkant, men har det inte gått över av sig självt vid det här laget bör du rådfråga din tandläkare igen. Du ska inte behöva gå och ha så ont att värktabletter blir nödvändiga.
   Lycka till!

 13. sophie

  Jag gick till tandläkaren förra veckan. Då tog dom kort och såg inga fel. Nu har jag något så dödligt ont i tanden som sitter längst bak på höger sida. Både bultade smärta och när jag rör på tanden gör det jätte ont. Skulle gärna vilja ha svar å
  På vad som skulle kunna orsaka denna smärta!
  Jag är 18 år.

  • TandUpplysningen

   Hej Sophie!
   Tandvärk kan ha många orsaker. Det kan exempelvis vara tandgnissling, sprickor eller blottade tandhalsar som ger upphov till din smärta. Ett alternativ är också att det är dina visdomständer som börjar ge sig till känna – detta sker vanligtvis kring din ålder. Ytterligare en hypotes är bihåleinflammation, vars symptom ofta kan förväxlas med vanlig tandvärk.
   Tack för din fråga!

 14. Sara

  Hej!
  För ca en vecka sen började jag känna av en inflammation i tandköttet bak vid en av mina visdomständer. Detta är ett återkommande problem som jag har och det finns planer på att ta ut åtminstone två av tänderna. Jag behandlade som jag brukar med corsidyl och det blev bättre. Men sen över en natt slog det till och började göra riktigt ont igen, men nu hade värken flyttat sig från insidan till utsidan (mot kinden) så jag ringe tandläkaren och fick komma in på en akuttid. Där visade det sig att tanden i överkäken jade växt lite till och gjorde att kinden hamnade i kläm mellan de vassa kanterna på tänderna. Hon slipade ber tänderna så att kinden inte låg i kläm längre. Det är nu ca 2 dagar sedan och jag känner absolut ingen förbättring alls! Det känns dessutom som att smärtan har krupit ner lite mer i käken. Hur lång tid kan det ta innan kinden slutar vara irriterad? Bör jag ringa till tandläkaren igen om att smärtan inte går över? Jag är gravid och tycker kanske inte att det känns så roligt att gå runt med en infektion i kroppen.

  • TandUpplysningen

   Hej Sara!
   Eventuellt kan din infektion ha flyttat på sig, och därmed börjat ge tandvärk även på det nya stället. För att vara på den säkra sidan gör du klokt i att ringa din tandläkare och informera om läget.
   Lycka till!

 15. L

  Hej, För en vecka sedan bytte jag ut två lagningar mot två nya i vänster underkäke(har haft provisoriska lagningar ett par månader). I går fick jag vid två tillfällen en huggande, brännande smärta i samband med måltid. Det gjorde groteskt ont men gick över på någon minut båda gångerna. Det var väldigt svårt att lokalisera smärtan och kändes som om hela vänstersidan smärtade. Ringde tandläkaren som tyckte att vi skulle avvakta lite. Vad kan detta vara? Det gör inte ont när jag biter hårt.

  • TandUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Efter en lagning kan tanden bli irriterad och överkänslig, med ilningar som de du beskriver som följd. Hur länge dessa håller i sig är olika från fall till fall, men det ska gå över av sig självt. Om du fortfarande har samma kraftiga smärta om ett par dagar så ring ändå igen; ibland blir fyllningarna lite för höga vilket kan behöva justeras.
   Lycka till!

 16. jocke

  Hej, är förkyld och har feber och samtidigt som det kom så började det att ila i tänderna både uppe och nere på höger sida. kan det ha ett samband?

  • TandUpplysningen

   Hej Jocke!
   Ja, en förkylning kan faktiskt ge upphov till ilningar i tänderna. Läs mer om fakta kring ilningar här på Tandupplysningen!
   Tack för din fråga!

 17. Ali

  Hej jag har fått infektion i min tand och den lagades för ca en månad sen har fått ont flera gånger då och då, har sedan ringt tandläkaren och berättat att jag har haft jätte ont ibland, och så tog de röntgenbilder och knacka lite på den. De sa att den fortfarande är vid liv så den borde läcka av Sig själv och att den kan ta tid. Men idag har jag haft jätte ont i tanden och kan inte hålla mig det gör för ont alvedon, Ipren hjälper inte, vad kan man göra? Har fruktansvärt ont finns det inte akut tid nu eller något liknade, tips?

  • TandUpplysningen

   Hej Ali!
   Tack för din fråga. Det finns receptbelagda smärtstillande du kan prova, då är det viktigt att du beskriver noggrant hur och när du har ont. Det finns också olika huskurer att prova, tex: håll en skiva rödlök mot tanden, kyl den i kallt vatten, stryk tandkräm mot den… Försök också att ligga ned och ta det lugnt – det minskar blodflödet mot det onda vilket också lugnar ned hela värken.
   Hoppas detta kan hjälpa dig!

 18. Gabriella

  Jag fick utdraget en visdomstand längst in i höger underkäke. Nu har det gått fem dagar och jag har fått smärtor i käke och framför allt i höger öra gör det jätteont. Min läkare har tittat och säger att det i alla fall inte rör sig om öroninflammation. Jag har inte feber men blivit förkyld och ont i halsen. Det känns också ömt när jag biter igen. Tandläkaren varken sköljde min mun innan eller efter utdragningen och det hela gick väldigt våldsamt till. Kan jag ha skadat en nerv? Ska jag vänta eller blir jag tvungen att ta mig dit?

  • TandUpplysningen

   Hej Gabriella!
   Vad tråkigt att du haft en så negativ erfarenhet av att dra ut en tand. Det kan ju vara en vanlig förkylning det rör sig om, men om du har så ont i käke och öra efter 5 dagar förstår jag att du undrar. För säkerhets skull kan det kännas skönt att träffa tandläkaren igen och få en ny undersökning.
   Tack för din fråga!

 19. Elin

  Hej.
  Jag har gått till flera tandläkare som inte hittar något fel. Ska nu till en smärtklinik för att se ifall de kan hitta något.
  Jag har en ständig värk från undersidan i käken. Det känns som att det är en tand som värker. Jag har en lagning i tanden som ligger nära pulpan men inte tillräckligt nära för att de ska göra något åt detta. De säger att den ligger nära själva sidorna på nerverna, alltså de som stiger uppåt.
  Men ingen tycker det är värt att rotfylla tanden.

  Nu har jag gått väldigt länge med värk och ingen tandläkare vill rotfylla den eftersom lagningen inte anses ligga tillräckligt nära.
  Men jag är rätt säker på att det är en smärta från just den tanden. Det är en värk som ligger precis under tanden om man känner med fingret.
  Hur löser jag detta?
  Hur får jag den hjälp jag behöver.
  Man orkar inte gå hur länge som helst med smärta.

  Jag har redan fått bettskena, och jag har fått förslag på avslappningsövningar, inget hjälper mig. Det bara strålar ut en smärta som att någon satt en spik rakt in i tanden.

  • TandUpplysningen

   Hej Elin!
   Vad tråkigt att du dras med en så envis smärta. Förhoppningsvis har ditt besök hos smärtkliniken bringat mera klarhet i ärendet. Det är tyvärr svårt att uttala sig om vad som är orsaken till det onda utan att ha sett din tand – ett tips i väntan på en ”IRL”-diagnos är att ta värktabletter som lindrar. Detta bör självklart göras med måttlighet, som för alla andra läkemedel. Var också extra noggrann med din tandhygien, så att du förebygger och motverkar karies i tänderna.
   Stort lycka till!

 20. Petra

  Hej hej!
  Där min undre högra visdomstand har växt upp blir tandköttet ofta fortfarande irriterat. Det är som att en del av tandköttet är löst och ligger som en ficka och bara väntar på att bli i infekterat. Vanligtvis när det blir infekterat är det bara irriterande och gör små ont men nu har det svullnat och då det går upp över tanden så kan jag inte tugga eller stänga munnen ordentligt då det då trycker ner där det är ömt. När jag var hos tandläkaren senast så sa de att den inte behövde tas bort någon tand men jag undrar om den inte skulle väck trots allt.

  Borde jag få bort tanden eller borde jag bara använa munskölj för att minska risken för infektion?

  • TandUpplysningen

   Hej Petra!
   Om tandläkaren gjorde bedömningen att tanden inte behövde tas bort, kan du förhoppningsvis utgå från att det stämmer. Om dina besvär har tilltagit sedan det besöket bör du dock rådfråga honom/henne igen – du ska inte behöva gå och ha svårt att äta! Använd också gärna bakteriedödande munskölj, det kan inte skada.
   Stort lycka till!

 21. Linda

  Hej!

  För 10 dagar sedan var jag och lagade 2 tänder. Sen dess har jag haft väldigt ont i käken där de lagade tänderna (längst bak på nedre raden) Jag har svårt att öppna munnen ordentligt och kan inte röra käken i sidled eller föra fram underkäken. Det gör så ont! Trodde först att det berodde på att man gapat men nu har det ju gått som sagt 10 dagar. Är det normalt eller borde jag ringa tandläkaren?

  Mvh Linda

 22. Maria

  Hej! Min tandläkare lagade en gammal fyllning på en kindtand i övre käken. Dagarna efter gjorde det ont att tugga med denna tand. Vid återbesök slipade min tandläkare ned fyllningen något. Det kändes fortfarande efter några veckor inte riktigt bra, kunde gjora ont om jag råkade tugga på tanden i fråga. Annars kändes det ok. Efter ytterligare ett återbesök minst ett halvår eller år efter kollade ( eftersom jag sa att jag var orolig om fyllningen är ok) tandläkaren med elsignal om jag hade känsel kvar i tanden och det hade jag. Numera känner jag av tanden varje gång jag är förkyld ( vilket är rel ofta) tex om jag böjer mig ned med huvudet, eller skuttar eller nickar snabbt med huvudet. Jag undrar om jag kan ha en inflammation i käkbenet? Att knacka med fingret på själva tanden gör inte ont. Hoppas på snabbt svar! Tack på förhand!! Vad ska jag be tandläkaren att kolla då jag nokar tid nästa gång?

 23. jens

  Hej!
  Jag är för tillfället ute och reser och har fått tandvärk eller rättare sagt ont i högra käken. Det drar sig uppåt mot kindbent och ögat.
  Vet ni vad detta kan vara? Och borde jag kontakta en tandläkare? Är inte tbx i Sverige förens om 4 månader.

 24. Maja

  Hej.
  Jag har ett problem sen många år tillbaks. Tandläkaren har ingen lösning på det. Jag blev sparkad på hakan och fick då två tänder förstörda och har stifttänder nu.
  När jag varit ute i kyla. Räcker med ett par plusgrader eller blåst så kalla dagar är bedrövliga! Ett tag efter att jag kommit IN får jag värk i hela ansiktet. Börjar i tänderna, sen käken och upp över bihålorna.
  Jag måste ta dubbla treo och det hjälper inte alltid heller utan det är riktigt jobbig smärta i ca en timme.
  Sensodyne hjälper inte. Tandvärken kan inget göra mer än plasta in tänderna men det hjälper nog inte ändå.
  Fått tips att det kan vara nerver i ansiktet som strular..

  Något tips bad jag kan göra?

 25. Sara

  Hej,

  Jag har ont i två tänder i övre käken (4:de tanden räknat framifrån, på båda sidor). Det ilar och gör ont om jag rör vid området som är närmast tandköttet. Det känns i normala fall inte om jag inte rör vid det, men ibland om jag äter något hårt kan jag känna av det. Kan man göra något åt det eller kan det vara något allvarligare som man bör kolla upp? Har känt det i flera månader, men det blir varken bättre eller sämre.

  Mvh

  • TandUpplysningen

   Hej Sara!
   Det låter som att du har någon form av inflammation i ditt tandkött. Att det är känsligt kan du behandla med en god tandhygien, dvs borstning, tandtråd och ev munskölj. Om det inte går över med en skärpt tandvårdsrutin så bör du kontakta tandläkare, eftersom det kan vara ett tecken på begynnande tandlossning.
   Lycka till!

 26. Jenny Falk

  Hej!

  Jag undrar vad man gör med en till synes frisk tand som ändå värker? Min mor (som idag är i 60-åståldern och fullt frisk) lagade ett hål i en kindtand under 90-talet, och efter dess har hon haft ständigt återkommande värk i tanden. Hon har besökt flera olika tandläkare som trots en rad undersökningar inte kunnat finna någon orsak till värken – hon har inte fårr någon hjälp alls. Min mor vill inget hellre än att få dra ut tanden, men har nekats detta med hänvisning till socialstyrelsens regler (till synes ”friska” tänder får inte dras ut…)… Jag undrar nu vad det är meningen att man ska göra, när varken tandläkare eller vanlig läkare kan ge någon hjälp? Varför är det så omöjligt att dra ut tanden? Det är väl värt att testa om det finns en chans att värken då försvinner, menar jag? Vad ska hon annars ta sig till?

  • TandUpplysningen

   Hej Jenny!
   Detta måste vara mycket jobbigt för din mamma – dels att ha ont, och dels att inte bli hjälpt. Jag tycker att ni bör be om en grundlig undersökning, gjord av en person ni båda känner förtroende för. Utifrån detta stöd kan ni sedan få tips och råd om hur din mamma antingen ska få tanden ”botad” (om detta är möjligt), alternativt hitta sätt att hantera sin smärta.
   Jag önskar er båda ett stort lycka till!

 27. Fredrik

  Hej,
  Hade en blåsa i insidan av kinden så jag köpte oralmedic sticks.
  Nu verkar det som att jag råkade komma åt tandköttet precis under en nedre framtand med följden att jag frätte bort lite av köttet där och tandhalsen blottades.
  Läker detta sig själv och i sådana fall, hur lång tid tar det?

  • TandUpplysningen

   Hej Fredrik!
   Detta borde läka av sig själv, hur lång tid är dock svårt att svara på. Det du bör göra i nuläget är att vara försiktig och noggrann med dina tänder – borsta och tandtråda som vanligt för att undvika kariesangrepp. Använd gärna en tandkräm och/eller munskölj för känsliga tandhalsar, för att motverka ilningar. Märker du tecken på infektion kan du behöva be tandläkaren ta en titt.
   Lycka till!

 28. Linda

  Hej
  Har länge haft problem med en visdomstand. Bland annat har jag fått infektioner pga av att tanden inte kommit upp helt och delvis täcks av tandkött.
  Har varit och sköljt och gjort rent hos tandläkaren för ett halv år sen. Och nu för några dagar sen så svullnade tandköttet upp och är ömt. Har även fått domningar i underkäken käken. Är detta något jag behöver oroa mig för?

  • TandUpplysningen

   Hej Linda!
   Du behöver troligtvis inte oroa dig, men det kan vara klokt att gå och få saken undersökt hos en tandläkare. Visdomständer kan vara besvärliga, men det finns hjälp att få!
   Tack för frågan!

 29. madeleine

  Hej. Jag hade av en tand och dagen efter (30 april) svullnade hela min kind upp och jag hade hemskt ont i svullnaden. Jag besökte tandläkare 2 ggr som rensade 2 tänder och hade i bakterie dödande medicin. Men inget hände med svullnaden, så den 6 maj ringde jag familjeläkaren som då bara tittade på kinder och skrev ut kåvepennin. Nu har jag inte länge ont i svullnaden utan bara ömmar vid beröring, men den har däremot dragit ihop sig som en boll på kinden.. är detta normalt vid penicillin behandling? När borde det försvinna?
  Mvh
  Madeleine

  • TandUpplysningen

   Hej Madeleine!
   Det låter som att du har fått en allergisk reaktion mot penicillinet, något som kan komma i efterhand. Det behöver inte betyda att du är allergisk mot penicillin, men för att kunna utesluta det är det viktigt att din läkare blir informerad om dina symptom. Så kan han/hon utifrån det ta ställning till om en testning behöver göras.
   Lycka till!

 30. Ulla Sennerfors

  Hej! Jag har fått veta att jag är allergisk mot epoxiharts och det har jag medddelat min tandläkare . Både hon och jag har försökt ta reda på vilken bonding som jag skulle kunna använda. Det sägs fiñnas nåt, men den bondnigen används för tillfällig lagning. Vad används? Hälsningar Ulla

 31. Abbe

  Hej.

  Jag undrar varför jag får ont i tanden en viss tid på dygnet men resten av dagen är allt ok? Det brukar börja 20.00???

  På förhand tack

  ABBE

 32. Sofi

  Hej. Jag har haft ont i vänstra sida av käken, tänderna och även örat. Haft det innan men det gick över och kom tillbaka. Brukar göra mest ont på kvällen och inte ens värktabletter hjälper. (Diclofenac, Alvedon etc)
  Aldrig haft problem med tänderna innan detta… vad kan det vara? Tack på förhand.

 33. stefan

  Hej! Har varit hos tandläkaren och lagat en tand djup vanlig lagning nu dagen efter är jag svullen runt tanden samt ut i kinden, känns som en stor blåsa i tandköttet, vad kan de vara och vad ska jag göra,försvinner de av sig själv ?

 34. Maria Larsson

  Har värk inuti ena kinden. Blir värre om jag öppnar munnen och om jag dricker kallt. Känner ingen värk på någon tand och är inte förkyld. Bör jag gå till tandläkare eller läkare?

 35. Josefin

  Hej!
  Jag har dragit ut en tand både uppe och nere på vänster sida .
  Nu har det blivit jätte svullet och jag har jätte mycket tandvärk.
  Vad ska jag göra för att få smärtan att sluta?

 36. therese

  Hej!

  Jag var och lagade en gammal lagning i överkäken i våras.
  Tandläkaren sa att jag kan ömma lite efteråt. Efter lagningen kunde jag äntligen tugga på den sidan och inte haft tandvärk sedan i våras (2016). MEN, jag har haft ilningar upp mot kindbenet i tandköttet..? Det ilar jättemycket om jag trycker på kinden under själva kindbenet. Vad kan det vara?
  Jag har enorm tandläkarskräck och har därför dragit mig för att söka upp det….

  MVH Therese

 37. Warner

  Var hos en t-läkare. Drog ut 2 framtänder, dom sista innan en protes skulle sättas in.
  Det var svårt för T-läkaren att få ut tänderna och slant med sitt verktyg, skarpt tveeggad, som hamnade långt upp i överläppen, under näsan där verktyget skär igenom den skyddande hinna som omger skelett/benstommen.
  Har efter denna behandling smärta i hela ansiktet, mestadels i näsans nederdel och starkt infekterad. Kort referat från en läkare som menade att detta kan skapa stora problem. Vad kan man göra och vad kallas denna skyddshinna.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   TandUpplysningen

   Hej,
   aj, det där lät inte skönt alls. Vad säger tandläkaren du varit till? Du borde försöka dämpa och bli av med infektionen till att börja med. Den kan skapa mycket problem annars. Kolla upp om du har någon försäkring som kan täcka eventuella kostnader. Borde gå eftersom det är en ren olyckshändelse.
   Mvh
   Tandupplysningen.se

 38. Lisa Persson

  Hej,

  Jag drog ut två visdomständer 3 veckor sedan på höger underkäke och en på höger överkäke. Efter en vecka fick jag en infektion som jag fick penicillin för och nu har underkäken börjat svullnat igen på höger sidan men det gör inte ont men det känns avdomnat runt hålet och vid tandköttet. Mitt ansikte på höger sida, runt ögat och överläppen har börjat darra och känns lite hängigt. Jag har fortfarande kvar penicillin som jag kan börja ta ifall om ny infektion men vet inte riktigt vad jag kan göra?