Hur du får rena, vita, friska tänder

Tänderna – en viktig del av kroppen

Våra tänder har, trots sin ringa storlek, alltid haft en enorm betydelse för människan, ur flera olika aspekter. Vi använder våra tänder för att inta, och därefter bryta ned vår mat. De förenklar på så sätt hela födoprocessen – hade det inte varit för dem så hade vårt kostutbud varit ganska begränsat.

I likhet med andra köttätande djur har vi genom tiderna också använt tänderna både till att jaga och försvara oss. De kraftiga hörntänder som återfinns hos många djurarter fanns till en början även hos oss människor.

För fem till sju miljoner år sedan skedde dock en förändring: människans utvecklingslinje avvek från apans genom att börja gå upprätt och få en allt större hjärna, på bekostnad av just hörntändernas skräckinjagande utseende.

Vi blev då tvungna att skaffa oss andra metoder för att verka hotfulla, och började använda hela kroppen snarare än enbart tänderna.

Idag visar vi tänderna av andra anledningar än den att skrämma bort fiender. Tänderna spelar en stor roll i det komplexa muskelspel som utgör vår ansiktsmimik, inte minst när det gäller vårt leende.

Leendet kan uttrycka en rad olika känslolägen och bidrar överlag mycket till vår kommunikation med andra. Förutom det sociala samspelet spelar tändernas utseende ofta en viktig roll för vårt självförtroende.

En plötslig tandförlust kan ha stor inverkan på människans psykiska hälsa, då en sådan till exempel kan göra det svårt att tala och äta normalt. I dagens samhälle har friska, välmående tänder dessutom blivit en statussymbol av rang, och vi tar för givet att de ska uppfylla våra krav på både estetik och funktion.

Tandens anatomi

Den synliga delen av tanden kallas för krona. Beroende på vilka uppgifter tanden ska utföra har kronan olika utseende: framtänderna är vassa för att kunna bita tag, medan kindtänderna som sköter tuggningen är plana till formen.

Själva tanden hålls fast av roten, som är täckt av benvävnad (”käkben”), och dess bindvävstrådar. Ytterst på tanden ligger emaljen, där det trots materialets hårdhet kan bildas hål, och under emaljen finns dentin / tandben. Kronan är alltså täckt av emalj, men inunder består tanden huvudsakligen av dentin.

Detta lager leder in till pulpan, som innefattar tandens alla nerver och blodkärl. Tand och käkben ligger i en vävnad som kallas för tandkött, gingiva. Den är normalt ljusrosa till färgen och ligger tätt mot tanden.

Mellan gingivan och tanden finns också en liten ficka som går runt tanden, och är ca 3 mm djup. Det är denna ficka som kan fördjupas och börja ansamla bakterier, om tandköttet på grund av felaktig rengöring blir inflammerat.

Tandläkarna delar in käken i olika områden och har namn och nummer på tänderna som finns där.

4 Kommentarer

 1. Emil

  När uppfann man tandställningen?

  • TandUpplysningen

   En av de allra första tandställningarna kom i mitten på 1700-talet, och utgjordes av en hästskoformad bit järn. Utvecklingen tog sedan verklig fart i början-mitten på 1800-talet.

 2. Daniel Chegini

  Hej!

  Kan ni skicka mig en bild på hur tändernas nerver ser ut i munnen.
  tack!

  • TandUpplysningen

   Hej Daniel!
   Bildgoogla på ”nerver + munnen”, så kommer du att få ditt lystmäte!
   Lycka till!