Hur du får rena, vita, friska tänder

Uncategorized

Duraphat tandkräm med natriumfluorid

En del personer löper större risk att få många hål i tänderna och då brukar en del tandläkare rekommendera specialtandkräm. Duraphat är en sådan och den innehåller 5 mg/g natriumfluorid i en fluorhalt som anses vara mycket hög.

duraphat tandkräm med natriumfluorid

Duraphat är tillgängligt att köpa för vem som helst på apoteket, men är inte lämpligt för barn och ungdomar under 16 år. Det är viktigt att reda ut hur stort det totala intaget av fluor är innan man börjar borsta med den här typen av högfluorstandkrämer.

Fluor kan lagras i kroppen och bör inte överstiga vissa nivåer så rådgör med en tandläkare istället för att köpa helt på egen hand.

Så använder du Duraphats fluortandkräm

  1. tryck ut 2 cm tandkräm på tandborsten (ger 3 – 5 mg fluor)
  2. borsta tänderna efter varje måltid (frukost, lunch, middag)
  3. borsta från gommen och mot tändernas tuggytor
  4. spotta ut skummet, svälj det inte

Frågor som ställs om Duraphat

Under hår lång tid kan man använda Duraphat tandkräm?

Det finns ingen föreskrift om hur länge man kan använda tandkrämen. Det viktiga är att undvika lagring av fluor i kroppen så gör en genomgång tillsammans med farmaceut, läkare eller tandläkare kring ditt övriga intag av fluor genom kosten.

Var finns Duraphat att köpa?

Det finns på de flesta apotek och är enklast att få tag på genom nätapotek som till exempel Apotek Hjärtat. Tandkrämen är receptfri så du behöver inte få ett recept förskrivet från en läkare för att köpa det.

Finns det liknande alternativ som Duraphat?

Ja, det finns en tandkräm som heter Morningside som har samma halt (5 mg/g) av natriumfluorid.