Hur du får rena, vita, friska tänder

Ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna innebär att man känner plötslig smärta i tänderna när man äter något kallt, eller kommer i kontakt med kylig luft. Detta sker om man har exponerade rotytor eller tandben, vilket kan ha flera orsaker.

Exponerade tandrötter kan vara ett resultat av till exempel tandlossning, för hård tandborstning eller frätskador från sura livsmedel. Även karies som har gått i igenom emaljen till den innanliggande tandvävnaden kan ge ilningar.

barn med glass, ilningar i tänderna

Har man fått sprickbildningar i tänderna, efter att ha belastat dem för mycket genom tandgnissling och hårt tuggande, kan man drabbas av ilningar eftersom ämnen då kan läcka in och reta tandnerverna.

Ilningarna för vissa vara så besvärande och påverka vardagen så pass att det blir jobbigt. Då är det dags att kolla över munvårdsrutinen, gå till tandläkaren och få behandling eller reda ut vad det beror på åtminstone.

Är det farligt med ilningar?

Det korta svaret är Nej. Själva tandilningen är inte farlig men orsaken bakom bör tas på allvar. Det är ju indikation på att munhälsan inte är på topp.

Nerverna inuti tanden ska inte vara exponerade för mat, dryck eller luft. Det är när de stimuleras som den smärtsamma ilningen uppkommer.

Förebygga ilningar i tänder

För att förebygga ilningar i tänderna är det viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet. Karies är en vanlig orsak och därför bör man minimera risken för kariesbildning.

För att veta om man borstar sina tänder för hårt kan man fråga sin tandläkare om det finns spår av det på tandytorna

Man kan också kolla på hur snabbt tandborsten slits och antingen kompensera genom ändrad borstningsteknik eller byta till en mjukare tandborste.

Vissa typer av livsmedel kan ge frätskador på emaljen och nöta sig ner till pulpan. Sura drycker som läsk, juice och vin samt godisar är kända för att verka på detta sätt. Ta för vana att skölja munnen med vatten så minskar du risken för frätskador.

Redan uppkomna besvär kan lindras med fluorlackning hos tandläkare, eller med tandkrämer som innehåller skyddande kaliumnitrat.

Behandling mot ilningar i tänder

En tandläkare börjar med att undersöka dina tänder och munhälsan. Vanligen tas röntgenbilder för att se om det finns karies eller andra skador i munnen som kan orsaka ilningarna.

Beroende på vad man hittar ges olika förslag på behandling. Det kan vara allt från att stärka emaljen med fluor till utbildning för bättre tandborstning.

Om det beror på tandgnissling kan du bli ordinerad att sova med bettskena. Har du ett stort hål kan det behövas rotfyllning och lagning för att bli av med ilningarna.

Tandkrämer mot ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna och känsliga tandhalsar går ofta hand i hand. Du bör därför välja en tandkräm som är anpassad för känsliga tandhalsar. Ett vanligt ämne i denna typ av tandkräm är kaliumnitrat, som ger ett skyddande skikt.

tandkräm sensivital

GUM Sensivital är speciellt anpassad för dig som lider av ilningsproblem. Köp den här.

Sensodyne Rapid Relief Tandkräm 75 ml

Rapid Relief är en annan tandkräm som är kliniskt bevisad ger lindring för personer med tandilningar. Man kan snabblindra genom att applicera krämen med fingret direkt på tänderna som ilar och därefter vänta en minut innan man borstar.

Sensodyne Rapid Relief säljs hos de flesta apotek och till bra pris här till exempel.

30 Kommentarer

 1. rAsmus

  När jag äter något kallt ilar det jättemycket i tänderna. Vad beror detta på?

  • TandUpplysningen

   De ilningar du beskriver kan ha många olika orsaker. Ofta rör det sig om att någon del av tanden blottas, vilket gör att ämnen från den mat du äter läcker in och retar tandnerven. Det kan också bero på karies, som i sin tur orsakas av bla överdriven sockerkonsumtion.

 2. Victoria

  Jag har fått ilningar i flera tänder nere vid tandköttet. Det ilar om jag äter kallt, varmt eller sött. Ilar när jag borstar tänderna. Alltså bara man rör där. Vad kan det bero på? Och vad kan jag göra för att bli av med detta? Börjar bli orolig då fler och fler tänder blir såhär.

  Tack på förhand

  • TandUpplysningen

   Hej Victoria!
   Att få ilningar i tänderna är aldrig särskilt trevligt. Fenomenet kan ha olika orsaker, och ofta är tandhalsarna extra utsatta precis som du beskriver. Det kan vara så att du har borstat för lite och för sällan, eller tvärtom – för hårt och för mycket. Ilningarna kan också bero på att du har hål i tänderna. Därför är det ett gott råd att gå till tandläkaren för en kontroll. Lycka till med ditt problem!

 3. Ida Loimi

  Hej!
  Jag får inte ilningar när jag äter utan om jag petar på tanden med ex nageln eller tandpetare. Ilningen är på sidan av tanden och precis ovanför tandköttets linje, lite högre upp är det en liten mörkare prick på tanden men där känns det ingenting. Är detta hål? Eller är det en ilning som kan gå över?
  Tacksam för svar.
  Mvh ida

  • TandUpplysningen

   Hej Ida!
   Det skulle kunna vara så att det är karies du ser, men för att veta säkert är det rådgivning hos en tandläkare som gäller. Lycka till!

 4. Jenny

  Hej!
  Jag har ilningar i mina framtänder både i över- och underkäken och har haft det sedan jag fick mina permanenta tänder (ca 15 år sedan). Det kommer endast då de utsätts för kyla (eller luft om de blir torra). Jag vet inte vad jag ska göra och det känns som om jag har provat allt. Jag har aldrig sköljt bort tandkrämen efter att jag borstat tänderna, jag sköljer regelbundet med flux, jag använder tandtråd regelbundet, jag har provat alla möjliga tandkrämer som tandläkaren har rekommenderat mig och har låtit ett extra tjockt lager tandkräm sitta på tänderna genom att placera en klick i en plastretainer jag har sedan min tandställning. Jag har aldrig haft hål i mina tänder och det kommer inte från mina tandhalsar eller blottat tandkött. Jag känner inte heller någon ilning vid tryck.
  Vad kan mina ilningar bero på och vad kan jag göra åt mitt problem?

  Kram Jenny

  • TandUpplysningen

   Hej Jenny!
   Det verkar som om denna fråga är av den typ som en utbildad tandläkare bör svara på. Just ilningar i tänderna kan bero på många olika orsaker – en möjlighet är exempelvis att du har en felaktig eller för hård borstteknik. Boka tid hos din tandläkare och be om klarhet i ärendet.
   Lycka till!

 5. linda

  Hej!
  För ca ett år sedan gjorde min tandläkare en lagning i min tand. Efter det fick jag ilningar i den tanden och tänderna omkring. Jag fick en akuttid hos en annan tandläkare som gjorde en ny lagning. Men det hjälpte inte heller. Jag har sedan varit hos min tandläkare igen, men de kunde inte se något fel. jag har provat i stort sätt alla tandkrämer och liknande för ilningar, men ingenting funkar. Visserligen har jag lärt mig att leva med det nu efter ett år, men det känns ju inte riktigt bra. Finns det några tips på något annat man kan göra?

  • TandUpplysningen

   Hej Linda!
   Om du förklarat dina problem med ilningar för tandläkaren och denne ändå inte kan se något fel, är det troligtvis någonting annat som orsakar dina ilningar i nuläget. Ett tips är att se över din borstteknik. Att ha en lagom mjuk borste och vara lätt på handen kan göra större skillnad än man tror. Fluorlackning kan också vara ett alternativ. Fortsätt att kommunicera med din tandläkare och var inte rädd för att verka besvärlig! ”Kunden har alltid rätt”, heter det ju.
   Lycka till!

 6. Jessica

  Hej!

  Jag har sedan en tid tillbaka fått ilningar i två tänder på höger sida. En i underkäken och en i överkäken, i höjd med varandra. Det påverkas inte av kyla/värme eller att jag förtär något särskilt utan snarare om jag biter ihop käkarna för hårt. Vad kan det bero på?

  • TandUpplysningen

   Hej Jessica!
   Troligtvis har du sprickor i emaljen eller tanden. Dessa kan ha uppstått av yttre våld mot tanden, upprepad tandpressning etc. När du sedan belastar ytterligare genom att tugga eller pressa ihop tänderna vidgas sprickan tillfälligt, och vätska eller ämnen läcker in som registreras som obehagliga ilningar. Har du ihållande värk bör du uppsöka tandläkare för råd och hjälp.
   Lycka till!

 7. katarina

  Hej.
  Jag var hos tandläkaren förra våren och då hade jag inga hål men väldigt jobbiga ilningar i tänderna i överkäken. Dessa ilningar är kvar,känns bara när jag petar där med nageln eller framförallt när jag ska borsta tänderna. Skaffa den tandkrämen som min tandläkare sa men det har inte hjälp. Något förslag?
  Tack på förhand!

  • TandUpplysningen

   Hej Katarina!
   Det är väldigt viktigt att ha en bra och skonsam tandborstteknik. Att regelbundet skölja med fluor, samt använda fluortabletter, kan också hjälpa mot ilningarna. Om inget av detta förbättrar läget kan du föreslå en fluorlackning hos din tandläkare!
   Lycka till!

 8. Jolanda

  Hej, min ena hörntands tandkött har dragit sig upp riktigt långt så min hörtand gör att det sur ut som jag är en liten vampyr. Det kan ger riktigt skarpa ilningar helt plötsligt och håller på 10-15minuter. Det är inget med mat eller kyla inga samband eller så. Men beror det på att mitt tankött dragit sig upp? För det ilar just runt den tanden. Vad ska jag göra?

  Och sen så har jag slagit ut halva framtanden. Halva är plast men jag kan knappt använda den att tugga med. Och om jag varit ute gör det riktigt ont efter kylan. Det har varit nu när jag bytt plast därav en brun linje som inte försvinner som håller på att komma tillbaka. Ibland hjälper det att tugga på saker. Men vad ska jag göra med det?

  • TandUpplysningen

   Hej Jolanda!
   Det verkar som att du dras med blottade tandhalsar. Om så är fallet kan man behandla detta genom att lägga på en kompositfyllning, antingen i tandens eller tandköttets färg. Var dessutom noga med att använda tandkräm och/eller munskölj med fluor, då detta stärker upp tändernas emalj och dessutom lindrar känsligheten.
   Vad gäller din utslagna tand vore det bästa om du rådfrågade din tandläkare. Då kan han/hon ta sig en ordentlig titt samt väga in de besvär du lider av, för att sedan ge dig skräddarsydda svar på tal.
   Lycka till!

 9. Louise

  Hejsan. Som många andra före min beskriver så har jag ilningar i två tänder, de uppstår när jag borstar tänderna eller trycker med en nagel precis där tandköttet och handen syns.(Det började igår, och det syns att tandköttet har åkt upp och är rött) Jag tror det är tandhalsarna som är blottade. Vad kan jag göra för att behandla detta?

  • TandUpplysningen

   Hej Louise!
   Tack för din fråga. Blottade tandhalsar kan man behandla genom att tandläkaren lägger på en kompositfyllning, antingen i tandens eller i tandköttets färg. Du bör också se till att använda tandkräm och/eller munskölj med fluor, då detta stärker upp tändernas emalj och dessutom lindrar känsligheten. Det finns till och med specialutformade tandkrämer för känsliga tandhalsar, prova gärna en sådan.
   Lycka till!

 10. Mari-Helen Dahlberg

  Hej
  Efter att jag har ätit en måltid med varm mat uppstår efter en stund starka ilningar i nederkäkens ena sida. Efter ett tag strålar det även upp till överkäken och ut till örat. Det är ganska starka smärtor så nu undviker jag att äta varm mat, ljummen mat går bra. Det håller i sig mellan 30-60 minuter. Jag har varit till tandläkaren och de hittar inget fel. Vad kan det vara? Tandläkaren gissad på att en tand kanske höll på att dö! Kan det vara så?

  • TandUpplysningen

   Hej Mari-Helen!
   Det låter som om du har drabbats av ilningar i tänderna, eller blottade tandhalsar. Det behöver inte vara så att en tand är på väg att ”dö”, men det finns en liten risk att det är orsaken. Då borde dock din tandläkare kunna fastställa detta mer än en gissning! Det kan också vara din tandborstteknik som är fel. Tänk på hur du borstar – inte för hårt, inte för mjukt – och var noggrann med tandtråd och ev skölj. Fluor är viktigt för att stärka upp tänderna. Du borde dock ligga på din tandläkare och be henne/honom att ge dig ett svar på dina frågor!
   Lycka till!

 11. Melissa

  Hej.
  Jag har ilningar i mina 2 tänder längst ut i högerunderkäke samtidigt som jag får ont i käket. Och ibland gör det t.o.m att jag får huvudvärk. Vad kan det bero på?

  • TandUpplysningen

   Hej Melissa!
   Det kan vara så att du har blottade tandhalsar, sprickor i emaljen, frätskador eller karies. Det finns flera andra orsaker som det också kan bero på. Prova med en tandkräm för känsliga tandhalsar, och en mjukare borstteknik. Ev kan fluorlackning hos tandläkare bli aktuellt.
   Lycka till!

 12. Sabina

  Hej! Det här är kanske en jättekonstig fråga men jag känner ilningar i kindtänderna i övre käken (en på vardera sida) när jag slänger huvudet bakåt eller gör liknande rörelser men det är inget jag känner av när jag äter kallt/varmt eller så. Vad beror det på?

  • TandUpplysningen

   Hej Sabina!
   Det är lite svårt att svara på men en teori är att de små känselnerver som går upp från tänderna till hjärnan på något sätt stimuleras när du gör huvudrörelserna, vilket registreras i form av ilningar.
   Tack för din fråga!

 13. Linda

  Hej
  När jag förtär JUST Surt eller sött,(frukt el. Godis i mindre mängder) har det alltid börjat ila i ’små punkter’ på tandens bityta i random tänder i underkäke?! Ilningarna försvinner dock alltid -efter någon vecka. Hur kan detta komma sig?

  • TandUpplysningen

   Hej Linda!
   Detta har troligtvis att göra med att du har känsliga tandhalsar. Dessa är mer utsatta än själva tandkronan, eftersom de saknar skyddande emalj. Smärtan kan utlösas vid söt, sur, kall eller varm föda – och kan faktiskt betyda att du har fått ett kariesangrepp. Prova en specialutformad tandkräm för känsliga tandhalsar, och om det inte hjälper: rådfråga tandläkaren.
   Lycka till!

 14. Emelie

  Hej,
  Jag lagade tre tänder för cirka en månad sedan och har inte haft några problem med lagningarna. Men jag har börjat på ilningar i de lagade tänderna när jag förtär något varm eller varm. Vad beror det på? Är det fel på lagningarna? Vad kan jag göra?

  Tack!

  • TandUpplysningen

   Hej Emelie!
   Ilningar kommer sig av att tandroten har blottats, eller tandköttet blivit skadat. När något varmt/kallt kommer mot tandnerven känns det av som en ilning. Detta bör du informera din tandläkare om, och få åtgärdat som ett komplement till lagningen.
   Lycka till!

 15. Linda

  Hej,
  Från en dag till en annan så började hela höger sida av munnen, uppe och nere, ila utav bara den och höll sig kvar i ca 30 minuter. Jag hade varken ätit något eller varit ute i kalla luften då det kan börja ila för mig, och jag har aldrig varit med om att alla tänder på höger sida börjat ila på samma gång.
  Vad kan det bero på? Bör jag söka upp tandläkare om det kommer tillbaka?
  Mvh/Linda

 16. Ellinor

  Hej!
  Jag har en tand som är av lite dålig kvalitet. Har en djup fyllning i komposit sen i oktober då tandläkaren bedömde att den inte behövdes rotfyllning. Även frätskada på samma tand. Till och från isar det väldigt mycket mellan tänderna när jag dricker vatten. Har också märkt att vattnet blivit mycket kallare under vintern. Jag hade liknande för ett tag sen men det försvann då. Kanske gör det snart igen. (Inte varit lika nogrann med tandborstningen nu några dagar än jag vanligtvis är) Även samma tand reagerar några sekunder med isande vid fluorsköljning. Vad kan detta bero på? Är det fyllningen som är dålig eller kanske dags för rotfyllning? Har inga andra problem än detta.